Санирането продължава с 20% самоучастие на гражданите

Амбицията на правителството е до 2030 г. всички панелки да бъдат обновени

Санирането продължава с 20% самоучастие на гражданите

Националната програма за обновяване на жилищните домове ще продължи със самоучастие на гражданите. Един от предложените модели от Световната банка, който събира най-голяма подкрепа, предвижда първоначално то да бъде 20 на сто и на всеки 5 години да се увеличава с още 10 на сто. Това каза пред Mediapool зам.-министърът на регионалното развитие Малина Крумова.

Другите предложения са свързани с увеличаване на процента самоучастие през по-кратък период от време и на по-малки стъпки.

Крайното решение предстои да вземе Народното събрание, като това ще стане след широко обществено обсъждане, уточни Крумова.

Неотдавна регионалното министерство разпространи социологическо проучване, според което близо една пета от гражданите могат да финансират до 25% от разходите за саниране, а всеки десети може да задели между 26 и 50%. Около 30 на сто отговарят, че могат да дадат до 2000 лв. за обновяване на дома си.

В момента програмата за "безплатно" саниране на жилищни блокове е замразена, след като беше изчерпано финансирането от около 2 млрд. лв. за 2022 сгради. От тях половината вече са обновени, а останалите ще бъдат завършени до 2019 година.

В същото време 5350 етажни собствености са заявили искане за финансиране от Българската банка за развитие (ББР) към момента, показва регистърът ѝ. Това означава, че собствениците в 3328 сгради ще трябва да осигурят една пета от стойността на бъдещите ремонти.

Занапред се предвижда да бъде създаден жилищен фонд за обновяването на частните сгради. Амбицията на правителството е около 42 000 блока да бъдат обновени до края на 2030 г. Това е записано в новата жилищна стратегия, която предстои да бъде обсъдена публично през май.

Новият жилищен фонд за обновяване на сградите ще се пълни с пари от бюджета, европейски фондове, донорски програми и енергийни сертификати за спестявания, т.нар. бели сертификати и други източници, обясни Малина Крумова.

Националната жилищна стратегия предвижда още и създаването на пазарни механизми за осигуряване на жилища на социално уязвими групи. Това не означава, че държавата ще строи нови жилища за тях, а ще се използва фондът, който в момента не се обитава от собствениците, каза Крумова.

Споделяне

Още от Бизнес