В последната година на програмния период:

Санирането тръгва с “идеалния домоуправител”

Към момента 161 блока са поискали да бъдат обновени с европейски пари, 89 са одобрени

Снимка: БГНЕС

Не фризьорките и домакините, както предполагаше премиерът в оставка Бойко Борисов, а “идеалният домоуправител” се оказа ключът, за да тръгне санирането на жилищните блокове с европейски пари. Името на първия такъв домоуправител е Иван Станков, който не е дал мира на администрацията на Министерството на регионалното развитие и благоустройството нещата да се случват по-бързо и им е наложил срокове, стана ясно от представянето му от министъра в оставка Лиляна Павлова. Това е пример за активно участие на гражданското общество и не случайно си заслужи името - “идеалният домоуправител”, похвали го Павлова.

Програмата за енергийно обновление на жилищните блокове е с бюджет от 50 млн. лв., които идват по оперативна програма “Регионално развитие”. За нея се говори още от времето, когато министър на регионалното развитие беше настоящият президент Росен Плевнелиев, но реално все още нищо не се е случило. Вместо това тези дни по време на протестите Плевнелиев за пореден път повтори, че ключът към ниските сметки е енергийната ефективност.

Около 50-те млн. лв. по програмата са разчетени да стигнат за 180-200 сгради. От юли 2012 г. до момента са подадени 161 заявления, като от тях са одобрени 89, а 12 са отхвърлени. Останалите са в етап на разглеждане, каза Лиляна Павлова.

“Тези цифри може да не звучат големи, но за нас са огромно постижение”, отбеляза министърът в оставка. Причината е, че те показват, че интересът към програмата е голям. Затова през следващия програмен период 2014-2020 г. в бъдещата програма “Региони в растеж” заложеният бюджет е 180-200 млн. лв. Най-малко един милиард лева са необходими за цялостно обновление на всички жилищни блокове у нас, показват разчетите на експертите.

Първата лястовичка

Първият сключен договор по програмата е с панелен жилищен блок в столичния квартал жк.”Изток” недалеч от спортната зала “Универсиада”. Той е на 6 етажа и има 18 апартамента. Въведен е в експлоатация през 1993 г.

Прогнозната му стойност за обновление е 222 хил. лв. От тях 120 хил. лв. се осигуряват по европейската програма. Останалата част от 102 хил. лв. се поемат от етажната собственост. От тях 60 хил. лв. собствениците осигуряват от дългосрочния договор, който имат с мобилен оператор за поставена клетка на покрива на блока. 60 хил. лв. ги вземат като кредит от КТБ при лихва 4.51%, като в банката директно ще постъпват парите от мобилния оператор за погасяването на заема. Останалите 40 хил. лв. се вадят кеш от всеки един собственик на жилище, като в зависимост от големината му средно на апартамент това са от 2000 до 6000 лв., обясни домоуправителят Иван Станков, който е пенсиониран строителен инженер. Той е двигателят нещата да се случват по-бързо и е тормозил постоянно администрацията.

За да влезе в програмата, блокът вече е депозирал 9500 лв. До дни ще преведе още 31 хил. лв. в доверителната сметка в Корпоративна търговска банка, която е банката партньор по проекта и дава кредити с преференции.

Макар вече да имаме подписан договор, все още сме в подготвителния период, каза Иван Станков. Причината е, че тепърва предстои да бъде направено енергийното обследване, а след него да се подготви и техническият проект. Едва след това предстои изборът на фирма изпълнител по Закона за обществените поръчки.

Желанието ни е да съкратим сроковете и първата копка на обекта да е на 15 юни, а на 30 септември блокът да е изцяло обновен, каза “идеалният домоуправител”. Той обясни, че гони администрацията денонощно, защото и той е подложен на “канонада” от своите съседи - “кога почваме” и му е трудно да удържа фронта.

Столичани с екстри

Стимули за столичани, които санират домовете си независимо дали използват европейски средства или със собствени усилия, обеща столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Столична община ще предостави 12 типови проекта за обновление на панелни блокове безплатно, каза Фандъкова. Това обещание се повтаря от началото на миналата година, но те все още не са готови. Новият краен срок това да се случи е през май, по думите на Фандъкова.

По време на санирането столичани ще бъдат освободени да плащат такса тротоарно право. Няма да плащат и за разрешително за строеж. Тези решения вече бяха одобрени от Столичният общински съвет и са факт.

Освен това столичани, които санират блока си, могат да кандидатстват по програмата “Зелена София” за облагородяване на околното пространство. Блокове, които са кандидатствали вече по програмата твърдят, че са получили от нея само по една туя – декоративен храст, която да засадят пред блока.

До момента 41 блока в София са подали заявления за обновление с европейски средства. От тях 31 са одобрени, два са отхвърлени, а осем се разглеждат. До края на седмицата предстои подписването и на втория договор с етажна собственост в столицата за блок в жк.”Захарна фабрика”, съобщи министърът в оставка Лиляна Павлова.

В страната най-голям интерес към програмата има от жителите на Смолян.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес