Санкции за пътните фирми заради проблемите със снега

Регионалният министър прикани кметовете да прекратяват договори

Санкции за пътните фирми заради проблемите със снега

Ще бъдат наложени санкции и глоби на пътноподдържащите фирми, които не се справиха добре със зимното поддържане. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова в петък на пресконференция във Варна.

Тя посети региона, заради осигуряването на техника, която да стигне до две блокирани от снега села, тъй като фирмата, която чисти област Варна, имала машини само по документи, но на практика разполагала с един роторен снегорин.

Павлова призова кметовете да санкционират фирмите, които поддържат общинските пътища. В края на сезона общините с най-сериозни проблеми по пътищата трябва да преосмислят договорите за зимно поддържане и дори да ги прекратят, ако се налага, каза Павлова.

Обстановката в страната след снеговалежите от последните дни се нормализира, каза Павлова. Тя предупреди, че прогнозата е за нова порция сняг от вторник по данни на НИМХ-БАН.

Пътищата са отворени

След последния обилен снеговалеж отново най-тежко е било положението с пътищата в Източна България.

Вече е възстановено движението в участъка Карнобат – Айтос по магистрала "Тракия" и по пътя Карнобат - Айтос - Бургас през Петолъчката, каза Павлова.

По магистрала "Тракия" в посоката Бургас - Карнобат е отворена само една лента и движението се контролира, допълни тя Павлова.

Основните пътища от републиканската пътна мрежа и планинските проходи в страната са отворени изцяло за леко и тежкотоварно движение.

В следобедните часове е възстановено движението и по най-малките, третокласни пътища в областите Силистра, Разград и Пловдив, увери Павлова.

Компания, свързана с Пеевски, се провалила с чистеното на "Марица"

Глоби ще бъдат наложени на фирмата, която поддържа магистрала "Марица", заради лошото състояние на аутобана при Харманли, каза Павлова.

"Знаем, че има сериозни проблеми там. Затворен е и граничният пункт, има 15-километра колона от тирове, техниката не е успяла да почисти добре и имаме сериозни критики. Там ще има санкции, както и на други места в страната", допълни тя.

Магистрала "Марица" на територията на област Хасково се поддържа от обединение ГД "АБ Марица", в което влизат хасковската "АБ" и "Бургас Пътстрой". Закъсалата финансово хасковската фирма "АБ" възкръсна през 2016 г. по модела на "Водстрой 98" със заем от Българска банка за развитие. Двете фирми се свързват с депутата от ДПС Делян Пеевски според представители на строителния бранш.

В края на зимния сезон Агенция "Пътна инфраструктура" ще направи разбор за поддържането на пътната мрежа в страната и ще стане ясно къде какви глоби ще се наложат, уточни Павлова.

"Същото е и при общините. Очевидно е, че трябва да се налагат по-строги санкции и ако трябва, в края на сезона да се преосмислят и прекратяват договори, защото това, което установихме и АПИ, и областни управи е, че много фирми декларират машини само на хартия", каза Павлова.

За пример тя даде област Варна, където 5 общини се поддържат от една фирма, която е декларирала техника, но всъщност има само 1 роторен снегорин за всички тези общини и не може да пробие снежна покривка.

"Заради това масово в региона тези блокирани пътища бяха пробивани и отваряни от военноморските сили, на които изказвам специални благодарности. Ако не бяха те, в областите Добрич и Варна нямаше да се пробият пътищата, защото техниката на фирмите се повреди и не можеше да запали", обясни Павлова.

Според нея и републикански участъци се поддържат от фирми, които не се справят добре, за което ще бъдат санкционирани.

Републиканските пътища в област Варна се поддържат от обединението ДЗЗД "Североизток груп", в което влизат варненските фирми "Инжстройинженеринг" и "Пътища и мостове" и "Пътно строителство"-Добрич.

Сметката за зимното чистене ще по-висока

За тази зима бюджетът за почистването на снега от пътищата е 60 млн. лв. Към момента няма проблем с финансирането.

Заради утежнената обстановка тази зима обаче поддържането ще е много по-скъпо, тъй като е ангажирана допълнителна техника, има по-високи коефициенти заради обилните снеговалежи и 24-часовия режим, на който работят всички, каза Павлова.

По думите ѝ на места количествата сол вече са изчерпани, а на други фирмите са вложили около 70% от нужното за целия сезон количество сол.

"Наистина сезонът е по-тежък и ще струва по-скъпо – това показват оценките", категорична беше Павлова.

Спасяването на две бедстващи села

Министър Лиляна Павлова е на посещение в област Варна за да окаже помощ за пробиване на пътищата до две села в община Долни Чифлик заедно с областния управител на Варна Стоян Пасев и началника на Областно пътно управление Варна Румен Илиев.

Поради обилния снеговалеж през последните дни варненските села Голица и Булаир с население общо около 400 души, са откъснати и до тях няма достъп.

По разпореждане на министъра 6 машини – един ротор, два грейгера и снегорини, са пренасочени допълнително към двете села, за да съдействат в разчистването на пътищата към тях. Преспите на места минават 2 м, каза Павлова.

По думите ѝ до вечерта пътищата до двете села ще бъдат разчистени, за да започне зареждане с основни суровини и стоки. В двете села няма бедстващи хора.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?