Санкции за университетите, които обучават повече студенти от позволеното

Ще има санкции за университетите, които обучават повече студенти, отколкото им е позволено, каза в четвъртък просветният министър Даниел Вълчев след среща с представители на от Националната агенция по оценяване и акредитация (НАОА).

По думите на Вълчев едно от възможните наказания е от следващата учебна година да се намали броят на студентите, за които държавата отпуска субсидия.

В момента около четири-пет университета са надвишили капацитета си. От държавните ВУЗ-ове това са Великотърновският, Шуменският, Медицинският, като най-сериозното превишаване има във Великотърновския, където има над 2500 студенти повече от позволеното, обясни Вълчев.

Частните висши училища, които обучават студенти над лимита, са две – Нов български университет и Свободният университет във Варна. За тях обаче не е ясно какви наказания ще има, тъй като те не получават субсидия от държавата и една такава мярка едва ли би имала ефект.

По време на срещата е било обсъдено и предложението за промяна в Закона за висшето образование, с което колежите вече ще дават диплома за “професионален бакалавър”, а не както в момента за “специалист по”. Това е формална промяна, за да може дипломите на колежаните да бъдат по-добре разпознаваеми в чужбина, припомни Вълчев.

Новата образователна степен ще се дава след тригодишно обучение в колеж, като след това професионалните бакалаври могат да следват и за магистри, но само по същата специалност. Преди да започнат да обучат бакалаври, колежите ще трябва да минат задължителна акредитация.

Според проф. Иван Панайотов, председател на НАОА, едногодишният срок за акредитация ще бъде достатъчен. Той коментира, че доста от колежите, които са към университетите, вече са подали документи за преструктуриране във филиали или факултети.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?