Санкциите на ЕС срещу Русия са довели до над 10 млн. лева загуби за България

Загубите за България от европейските санкции срещу Русия са предимно в селскостопанския сектор. Изчисленията са някъде за 10.5 млн. лева от общия аграрен износ на България, съобщи външният министър Даниел Митов във вторник.

Той обясни пред БНТ, че вече са задействани процедурите за компенсация на земеделските производители.

"На 5 септември беше проведена среща на Съвета на министрите на земеделието на ЕС, на която беше заявено, че са отделени 125 милиона евро за компенсации, и България има право да се възползва от тях. Разбира се, това става по процедура. Министерството на земеделието вече работи по самите процедури и начина, по който трябва да се компенсират нашите земеделски производители", каза Митов.
Той посочи още, че България е под пряка и много сериозна заплаха от внос на терористи заради кризата в Ирак.

"Това е пряка заплаха за България. И трябва да си дадем сметка, че този конфликт не е далеч от нас, има заплаха от "внос на терористи“. Много от бойците на "Ислямска държава“ са с европейски паспорти. Тези хора ще преминават през територията на Европа, включително и на България, и тук трябва много тясно сътрудничество на службите на отделните държави съюзници. Трябва ясна идентификация на тези хора, трябва да има план какво се прави с тях, трябва да има превенция в самите държави-членки да се прекрати този поток от хора, които отиват там", каза Митов.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?