Санкциите срещу Беларус се бавят заради турско-кипърския спор

Санкциите срещу Беларус се бавят заради турско-кипърския спор

Приемането от Европейския съюз на санкции срещу Беларус е забавено заради спора между Кипър и Турция за енергийните ресурси в Средиземно море, заявиха четирима дипломати от ЕС, цитирани от Ройтерс.

Агенцията определя казуса като поредния случай на парализа на общата външна политика на блока.

В края на миналия месец министрите на външните работи на страните от ЕС дадоха политическо одобрение за налагане на санкции срещу високопоставени беларуски служители заради президентските избори на 9 август, за които Западът твърди, че са били фалшифицирани, в опит да подкрепи продемократичните протестиращи в бившата съветска република.

Източник от кипърското външно министерство каза пред Ройтерс, че Никозия е поискала време, за да проучи предвидените от ЕС забрани за пътуване и замразяване на активи, защото като една от най-малките държави в блока, островът няма административния капацитет да ги проучи бързо. "Категорично отричаме да сме блокирали или обвързвали двете процедури", заяви той, визирайки Беларус и Турция.

Правилата на общата външна политика на ЕС изискват решенията да бъдат взимани с консенсус.

Много от страните от блока обаче имат усещането, че искането на Кипър, наречено на дипломатически език "резерва за проучване", е опит да бъдат принудени останалите 26 държави да се съгласят на подобни наказателни мерки срещу Турция, отбелязва Ройтерс.

Анкара започна проучвания за петрол и газ в близост до бреговете на Кипър миналата година, въпреки предупрежденията на Брюксел и на фона на нарастващите опасения за военна ескалация в Източното Средиземноморие. Гърция, която подобно на Турция членува в НАТО, също търси енергийни ресурси в района.

Предложението на Кипър от юни за налагане на санкции на повече турски физически и юридически лица не беше прието, тъй като много европейски страни, включително Германия, искат да смекчат позицията на Турция чрез диалог.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво показва отмяната на карантини за VIP- персони в България?