Санкциониран е нелегален старчески дом в Бояна

Санкциониран е нелегален старчески дом в Бояна

Агенцията за социално подпомагане (АСП) санкционира нелегален частен дом за възрастни хора. След постъпил сигнал инспектори на агенцията заедно с полиция  е направил незабавна проверка в частен дом за стари хора в столичния квартал Бояна.

Проверката е установила нелегитимно настаняване на 12 възрастни хора, тъй като фирмата, предоставяща услугата, към момента не е вписана във водения от агенцията регистър на доставчиците на социални услуги.

Предоставянето на социална услуга без регистрация според Закона за социално подпомагане предвижда като санкция глоба до 10 000 лева, на това основание на нарушителите предстои да бъде съставен акт. Лица, които предоставят социални услуги, без да отговарят на изискванията на Закона за социално подпомагане, нямат право на регистрация и лицензиране за срок от три години, считано от датата на установяване на нарушението.

Комисията на Инспектората е установила също напълно неприемливи условия, при които са настанени възрастните хора.

АСП е в контакт с близките на настанените хора, за да ги запознае с обстоятелствата и последствията от настаняване в нелегитимна услуга. Целта е и да се обсъдят възможностите за осигуряване на по-нататъшна грижа за тях. Важен съвет към всички, които прибягват до услугите на частни доставчици, е да се изисква актуална регистрация в регистъра, воден от агенцията.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?