Санкционирани от ЕС руски граждани имат фирми в България

Дмитрий Козак

Семейства на близки до Владимир Путин руски политици, които са в списъка със санкции на Европейския съвет, имат бизнес в България, показа проверка на "Труд".

Така например синът на вицепремиера на Русия Дмитрий Козак - Алексей, и синът на председателя на правната комисия в руската Дума Владимир Плигин - Александър, са собственици на фирми, регистрирани във Варна.

Европейският съвет неотдавна състави четири списъка с налагане на санкции от страна на ЕС на руски държавници и на украински граждани, които имат отношение към анексирането на Крим и опита за присъединяване на области от Източна Украйна към Русия. В списъците влизат 48 души.

Според решението на Европейския съвет на територията на ЕС трябва да бъдат замразени "всички финансови средства и икономически ресурси, принадлежащи, притежавани, държани или контролирани от физически лица" и на "свързани с тях физически и юридически лица" от списъците.

Въпреки това обаче Алексей Козак притежава фирмата "Нептун Про" ЕООД, а Александър Плигин е собственик на фирмата "Юпитер Про" ЕООД. Фирмите са регистрирани във Варна.

Според руския вестник "Ведомости" съпругата на Владимир Плигин - Нина, има в България апартамент от 171 квадрата и парцел, годен за строеж, от 0.5 дка. В имотния регистър обаче няма данни за това. Историята на двете фирми е еднаква.

Семействата на Плигин и Козак са близки от много години, а отделно са близки и с руския президент Владимир Путин.

Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) е органът, който е отговорен за финансовото разузнаване и налагането на санкции на лица от списъка на ЕС, но оттам са поискали от "Труд" да подаде официален сигнал по случая, за да го проверят.

Споделяне

Още от България

Защо се стигна до хаоса с ваксинирането срещу Covid?