Санкция от 168 млн. лв. срещу размразяване на парите по "Околна среда" и туризъм

Над половината от 750 млн. лв. по спрените европрограми са разплатени, за МВР са отишли 90 млн. лв.

Санкция от 168 млн. лв. срещу размразяване на парите по "Околна среда" и туризъм

Страната ни ще понесе санкция от 168 млн. лв. за да бъдат размразени средствата по оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) и за туризъм по програма "Регионално развитие" (ОПРР). Следващата седмица предстои финална проверка на Европейската комисия в София. Надеждите на служебното правителство са, че след нея парите ще бъдат пуснати до края на октомври, съобщи преди дни вицепремиерът по еврофондовете Иллияна Цанова.

За да се случи това страната ни се съгласи с исканата от Брюксел финансова корекция от 156 млн. лв. по ОПОС. Плащането на тези пари ще бъде разпределено между държавата и общините, но все още не е ясно в каква пропорция.

Финансовата корекция за туризъм по ОПРР е 12.2 млн. лв. От тях 5.2 млн. лв. се поемат от общини и министерства за установени нарушения по 33 обществени поръчки. Отделно ще бъде платена и плоска финансова корекция от държавата за 7 млн. лв. , е посочено в отговора на регионалното министерство до Mediapool.

Добрата новина е, че средствата от наложените финансови корекции няма да бъдат загубени, а ще могат да се използват за други плащания, коментира Яна Георгиева, ръководител на управляващия орган по ОПОС пред Mediapool.

Размразяването на парите по ОПОС е изключително важно за да могат да бъдат изпълнени водните проекти и тези за депата до октомври 2015 г. В момента плащанията вървят с пари от бюджета, след като служебното правителство отпусна лимит от 750 млн. лв. през август. От тях 376 млн. лв. бяха за ОПОС, а останалите за ОПРР.

По ОПОС вече са разплатени над 340 млн. лв. на общини и природни паркове, докато по ОПРР – над 90.6 млн. лв. Плащанията по ОПОС са повече, защото проектите са по-мащабни. Това става ясно от отговорите на двете министерства до Mediapool.

Най-много средства е получило МВР – 45 млн. лв. от ОПОС и над 27 млн. лв. по ОПРР. С тях е платено купуването на пожарни автомобили и техника срещу наводненията.

Най-голямата част от средствата по ОПОС около 244 млн. лв. са отишли за разплащане на пречиствателни станции, ВиК мрежа, депа за отпадъци.

С останалите 63 млн. лв. по ОПРР са платени проекти изпълнявани от общини и министерствата на здравеопазването, на образованието, на културата и на Агенцията за социално подпомагане, сочи справката на Министерството на регионалното развитие.

Европейската комисия спря плащанията по ОПОС в края на ноември 2013 г. заради нарушения при обществените поръчки. Половин година по-късно – през юни 2014 г. бяха спрени и средства за градско възстановяване и за туризъм по ОПРР. По думите на вицепремиера Илияна Цанова плащанията за градско възстановяване се очаква да бъдат възстановени от Европейската комисия в началото на 2015 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?