Санофи-Синтелабо направи оферта за изкупуване на Авентис за 48 милиарда евро

Френската фармацевтична групировка Санофи-Синтелабо направи публична оферта за изкупуване на френско-германския си конкурент Авентис, предадоха Франс прес и Ройтерс, като цитират официално съобщение на френските борсови органи.

Сделката, която ще доведе до създаването на една от трите най-големи фармацевтични компании в света, се очакваше от миналата седмица. Офертата на Санофи е на стойност близо 48 млрд. евро /61 млрд. долара/ и предвижда сделката да стане чрез размяна на акции /81 процента/ и плащане в брой /19 на сто/.

Санофи смята да придобие целия капитал на Авентис - 801 960 287 акции. Френската компания предлага 5 от своите акции за 6 на Авентис, плюс 69 евро в брой. Санофи-Синтелабо предлага и алтернативна оферта - 35 от своите акции за 34 акции на Авентис, равняваща се на 60,43 евро за акция в сравнение с цената на акциите на Авентис при затварянето в петък - 57,55 евро/акция.

Френските борсови власти са поискали борсата Юронекст в Париж да спре търговията с акциите на двете компании до 15,00 ч. по Гринуич днес. До момента от Авентис не са коментирали действията на Санофи-Синтелабо. През уикенда от френско-германската фирма продължаваха да твърдят, че не водят преговори с конкурента си.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?