Съобщаването на нежелани реакции спомага за по-безопасен прием на много лекарства едновременно

Съобщаването на нежелани реакции спомага за по-безопасен прием на много лекарства едновременно

За четвърта година между 25-29 ноември се отбелязва Седмица на лекарствената безопасност. Тази година фокусът е върху съобщаването на нежелани реакции при прием на много лекарства едновременно.

Съобщаването на нежеланите реакции спомага пациентите да бъдат предпазени, когато приемат много лекарства.

Седмицата на лекарствената безопасност обединява съвместно усилие на 57 регулаторни органа по лекарствата от целия свят, в това число и на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Множествената лекарствена терапия се дефинира като едновременна употреба на четири или повече лекарствени продукта по лекарско предписание, без лекарско предписание и/или традиционни лекарства. Множествената лекарствена терапия повишава вероятността от поява на нежелани реакции при пациента поради повишения риск от взаимодействия между лекарствата, както и взаимодействия на лекарствата с храни или билкови продукти.

Въпреки че множествената лекарствена терапия е по-обичайна при хората в напреднала възраст, всеки, който редовно приема много лекарства едновременно, може да бъде засегнат.

В това число спадат хората, страдащи от хронични заболявания. Проучванията показват, че една трета от хората на възраст над 75 години приемат поне шест лекарства, като има повече от 1 млн. хора, които приемат осем или повече лекарства дневно.

Регулаторните органи като ИАЛ разчитат на съобщаването на подозирани нежелани реакции за получаване на повече информация относно безопасността на лекарствата на пазара.

Нежелани лекарствени реакции могат да бъдат съобщавани в Изпълнителната агенция по лекарствата като попълните следния формуляр.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?