Съобщенията, че е намерен гробът на Александър Велики са преждевременни

Съобщенията, че е намерен гробът на Александър Велики са преждевременни

Гръцкото министерство на културата заяви днес, че е твърде рано да се каже дали намерена антична могила, която все още е в процес на разкопки, съдържа останките на Александър Велики, предаде ДПА.

Гръцки медии съобщиха, че откритата от археолози гробница в Амфиполи, Серес, на 600 км северно от Атина, е царската гробница на Роксана, съпругата и на сина на Александър Велики, живял през 4 век преди Христа. Според някои информации гробницата може да принадлежи и на самия Александър.

Министерството на културата изтъкна, че находката в Амфиполи е особено ценна, но посочи, че преди да има отбелязан напредък в изкопните проучвания всяко тълкуване, а още повече идентифициране на исторически лица, е лишено от научно доказателство и е рисковано, съобщи в. "Етнос".

Александър, който е бил ученик на античния гръцки философ Аристотел, е завладял по-голямата част от познатия на древните гърци свят. До 25 годишната си възраст той успява да победи персийците, а неговата империя включва Египет, Анадола, Сирия, Газа и Месопотамия, простирайки се дори до Индия.

На 32 г. Александър умира във Вавилон, вероятно от малария или коремен тиф.

Споделяне

Още от Балкани

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?