Съосновател на популярна социална мрежа се самоуби в Ню Йорк на 26-годишна възраст

Съоснователят на популярната социална мрежа Reddit Аарон Шварц, известен също с борбата си срещу цензурата в интернет и за свободен достъп до мрежата, се самоуби в Ню Йорк на 26-годишна възраст, съобщиха световните агенции в неделя. Според говорител на медицинските служби в Ню Йорк Шварц се обесил в дома си в Бруклин в петък вечерта.

Шварц е прочут и с това, че на 14-годишна възраст стана един от създателите на спецификацията RSS /Rich Site Summary/ - технология позволяваща публикуването на практически всеки материал от всеки сайт в автоматичен режим в съответствие със зададените от ползвателя настройки.

През 2006 г., на 20-годишна възраст програмистът стана съосновател на популярния интернет портал Reddit, но след като проектът беше купен от издателството Conde Nast година по-късно, той напусна екипа от разработчици.

Шварц се бореше за свободното разпространение на информацията, поради което имаше проблеми със закона. През 2008 г. срещу него беше заведено дело за незаконно сваляне на милиони документи от сървърите на федералната съдебна система, но тогава не му бяха повдигнати никакви обвинения. През 2011 г. Шварц беше арестуван в Бостън и обвинен, че е проникнал в компютърната мрежа на Масачузетския технологичен институт и незаконно е свалил почти 5 милиона научни статии, достъпни само чрез абонамент. Съдебният процес по това дело трябваше да започне през февруари.

Според негови приятели, Шварц страдал от дълго време от депресия.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?