Съотношението ГЕРБ - "Атака" и БСП – ДПС все пак остава 120:120

Изборните резултати при 100% обработени протоколи от страната и чужбина показват, че съотношението между броя на депутатите от ГЕРБ и "Атака" и тези на БСП и ДПС остава 120 на 120. Така нито един от двата лагера не постига "заветното" мнозинство от 121 гласа за формиране на правителство.

 

Според все още неофициалните данни, но на база цялата необходима информация, в 42-то Народно събрание ГЕРБ вкарва 97 депутати, БСП - 84, ДПС - 36 и "Атака" - 23.

 

В сряда на база 100% извадка от страната и чужбина ЦИК обяви окончателно, че
ГЕРБ получава 30. 50 на сто от вота на избирателите, БСП – 26. 61 на сто; ДПС – 11. 29 на сто; "Атака" – 7. 30 на сто.

Под четирипроцентовата бариера остават НФСБ - с 3.71%; "Движение България на гражданите" - с 3.35% и коалиция ДСБ- БДФ - с 2. 92%.

Очаква ЦИК да обяви официално изборните резултати в четвъртък, за когато ГЕРБ са обещали да дадат пресконференция. Партията, която спечели най-много гласове, отказа пресконференция в изборната нощ – нещо, което не се е случвало досега, и заяви, че ще направи това след излизане на официалните резултати. В първите си коментари зам.-председателят на партията Цветан Цветанов каза, че ще предложат правителство на малцинството.

 

Междувременно БСП се обявиха за "морални победители" и поеха отговорността да формират програмно политико-експертно правителство с ДПС и "Атака", като изолират ГЕРБ.

 

Съотношението на силите между четирите партии в новия парламент е в полза на най-малката партия – "Атака", която държи ключа към мнозинството за каквото и да е следващо правителство. Ако такова не се получи, новоизбраният парламент ще бъде разпуснат и ще бъдат насрочени нови предсрочни избори.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?