САПАРД най-сетне с назначен шеф

След месец протакане и проверка за работа с класифицирана информация в сряда в Агенция САПАРД бе назначен директор – избраният в началото на март на поста банкер Георги Желев. Въпреки обещанието на министъра на земеделието и храните Валери Цветанов да подпише заповедта за назначаването му до дни, това по ирония на съдбата стана факт на 1 април.

“Ангажирам се да осигуря пълна прозрачност в работата на агенция САПАРД и спазване на нормативните изисквания. Има много неотложни задачи за решаване, като сред най-спешните са проектите, по които бенефициентите чакат разплащания”, каза новият шеф на САПАРД и заместник-изпълнителен директор на държавен фонд “Земеделие“.

Желев спечели битката за поста сред седем претенденти, след като вицепремиерът по еврофондовете Меглена Плугчиева настоя изрично назначението да стане с конкурс.

Мястото беше незаето от началото на януари, когато предишният шеф на САПАРД Константин Паликарски подаде оставка заради неразбирателство с директора на земеделския фонд Ализан Яхова.

Цветанов опита да назначи на негово място своя съветник и съдружник Матрин Банов, но си навлече гнева на Плугчиева.

Заради политическите спорове повече от шест месеца останаха блокирани плащанията към фермерите, които изпълняват проекти по САПАРД и които вече имат проблеми с банките, кредитирали проектите им.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?