САПАРД ще си връща над 17 млн. лв. от некоректни фермери

САПАРД ще си връща над 17 млн. лв. от некоректни фермери

Над 17 млн. лв. има да си връща Агенция САПАРД заради нарушения на бенефициентите по предприсъединителната програма на Европейския съюз, съобщиха от Държавен фонд “Земеделие“ (ДФЗ) в понеделник. За десет от случаите са изпратени покани за доброволно изпълнение и до 7 дни се очаква във фонда да бъдат възстановени 9.356 млн. лв. При тези проекти е установено използването на документи с невярно съдържание и те са част от последно вписаните в книгата с длъжници на фонда 98 проекта с образувани досъдебни поризводства.

От проектите, финансирани по публичните мерки, сред длъжниците са 13 общини с проекти за над 8 млн. лв. При тях са установени нарушения при обществените поръчки.

Общо към момента неизплатените проекти по САПАРД са 308 със субсидия на стойност 152.6 млн. лв. От тях 106 са проектите на общини с подпомагане за 68.662 млн. лв. Останалите 201 проекта са частни, от които 174 са по мерки 1,2,3 и 5, по които през миналата седмица Европейската комисия възстанови европейските плащания. Общата субсидия за тях е 83.66 млн. лв. Останалите 28 от частните проекти са по мярка „Агроекология”, за които ще бъдат изплатени общо 279 146 лв. европейско финансиране.

За да се оптимизира максимално работата на служителите в Агенция САПАРД е въведен график за обработка на оставащите заявки за плащане. Отделно по тях текат проверки за достоверност на офертите и пазарни нива на декларираните от бенефициентите цени на доставките. Служителите на Агенцията проследяват и дали по проектите са правени обратни финансови транзакции от бенефициенти към доставчици.

От земеделския фонд съобщиха още, че генералният директор на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ Франц Херман Брюнер и заявил, че с избора на новия шеф в ДФЗ комуникацията между двете звена се е подобрила.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?