Съпартийци на британския премиер засилват натиска за нови отношения с ЕС

Дейвид Камерън

Сто и двадесет депутати от Консервативната партия на премиера Дейвид Камерън, определящи се като група "Ново начало" излязоха в сряда с "Манифест за промяна", в който искат връщане на някои правомощия от Брюксел на Лондон. Манифестът се появява два дни преди дългоочакваната реч на Камерън, в която той ще говори за отношенията на Великобритания с Европейския съюз.

"Еврозоната е изправена пред неизбежните последици от финансовата криза и върви към фискален и банков съюз. Това не път, който британският народ може да следва. Заедно с 10 други членове на ЕС, които не са част от еврозоната, ние трябва да договорим нови отношения с ЕС, като същевременно останем членове на ЕС", посочват депутатите, които представляват около една трета от парламентарната група на Консервативната партия..

"Искаме да се уверим, че институциите на ЕС защитават и укрепват единния пазар. Искаме също да защитим британския суверенитет, като се уверим, че британският парламент може да реши онова, което е най-добро за Обединеното кралство. Не споделяме визията за един още по-тесен съюз, която е представена в европейските договори", посочват депутатите, цитирани от Франс прес.

Те настояват за "освобождаване от европейските задължения" на Великобритания по отношение на всички мерки, касаещи полицията и правосъдието и за "връщането" на правомощията по отношение на социалното законодателство.

Депутатите, поставили подписа си под манифеста, поискаха също така от Камерън да изтегли Великобритания от европейската регионална политика, според която европейски средства се предоставят на най-бедните райони в ЕС.

Депутатите настояха Камерън да ограничи и правата на бъдещите имигранти от страни като България и Румъния, посочва Ройтерс.

Британският премиер приветства манифеста и го определи като много интересен принос към дебата за бъдещето на Великобритания в ЕС. Стъпката на групата парламентаристите илюстрира обаче на какъв натиск е поставен Камерън в своята собствена партия да предоговори условията за британското членство в ЕС, коментира Ройтерс.

Самият Камерън заяви днес в парламента, че не подкрепя провеждането сега на референдум за членството на Великобритания в ЕС, обаче подчерта, че според него е правилно Лондон да предоговори ролята си в съюза.

Премиерът отговаряше на въпроси за Европа преди дългоочакваната реч в петък в Холандия, в която ще изложи позицията си за отношенията с ЕС

"Не мисля, че би било правилно Великобритания да организира референдум за и против членството днес, защото според мен ще поставим британския народ пред фалшив избор", обясни той. "Милиони хора в тази страна, в това число и аз, искаме Великобритания да остане в ЕС, но вярваме, че има шансове да се предоговорят по-добри отношения с ЕС", заяви Камерън.

Запитан от опозиционния лейбъристки лидер Ед Милибанд дали Великобритания ще бъде в ЕС след пет години, Камерън повтори, че Великобритания "ще бъде по-добре в ЕС".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа