Съпартийци на Курц поставят под въпрос позициите му по миграцията

Себастиан Курц

Около 17 000 леви демонстранти излязоха по улиците на Виена през уикенда, за да протестират срещу австрийското антиимиграционно правителство, но канцлерът Себастиан Курц среща все повече критики и от своя собствен лагер, предава ДПА.

Разбира се, коалицията между консервативната Народна партия (НП) на Курц и крайнодясната Партия на свободата (ПС, която днес отбелязва първата си годишнина, се радва на широка подкрепа на 58 процента от избирателите.

Влиятелни фигури в НП, а и в консервативните бизнес лобита, изразяват обаче съмнение дали правителството не е отишло твърде далече в рестриктивната си политика срещу младите кандидати за убежище и срещу мигрантите като цяло. Недоволството избухна публично и неловко за Курц миналия месец във Форарлберг - малка западна провинция, известна като традиционно консервативен регион. 32-годишният канцлер участваще в среща с граждани по въпроси, свързани с ЕС в град Брегенц. На такива събития Курц обикновено се изправя пред симпатизираща му публика.

Преди обаче да си тръгне, неколцина от присъстващите започнаха да го апострофират, настоявайки да обсъди бежанската политика и по-специално неотдавнашен спорен опит на полицията да екстрадира бременна арменка и нейното семейство. "Ако не желаете да говорите с нас тук, можем да отидем и да демонстрираме на улицата", провикна се един мъж.
Гражданите имат виден поддръжник в лицето на губернатора на Форарлберг Маркус Валнер - политик от НП, който нарече операцията по екстрадицията "погрешна и нехуманна". Валнер настоява австрийските провинциални правителства да имат право на глас при даване на хуманитарни визи, които защитават добре интегрираните кандидати за убежище от депортиране, след като им е бил отказан бежански статут.

Губернаторът е един от консерваторите, които лобират за отхвърлени млади кандидати за убежище, които се обучават на някакъв занаят в Австрия, и настояват те да могат да завършат обучението си, преди да бъдат изпратени в родните си страни.

Федерацията на австрийските индустриалци и Австрийската търговска камара подкрепят това искане, защото виждат в младите мигранти добре дошло попълнение на квалифицираната работна ръка.

Когато правителството отказа да прави изключения, изпълнителният директор на Търговската камара Карлхайнц Копф каза в интервю по радиото: "Ние сме изненадани от това решение и мисля, че то е достойно за съжаление".

Бизнес лобитата се опасяват също, че висококвалифицираните чужденци, които мислят за работа в Австрия, биват отблъсквани от правителствените приоритети, които включват отделни паралелки в началните училища за деца, които не говорят немски, и премахване на детските надбавки, ако детето не живее в Австрия.

"Ние нямаме политика на положително отношение към новодошлите - каза шефът на Федерацията на индустриалците Георг Капш на пресбрифинг миналата седмица. - Не можем открито да приемем, че сме имиграционна дестинация", добави той.

Правителството направи отстъпка, когато обяви в началото на декември, че ще намали бюрократичните пречки за визи за висококвалифицирани имигранти.

Популярността на Курц сред избирателите го защитава от критичното отношение в собствения му лагер. "Докато се радва на толкова висок рейтинг, той няма да има проблеми", каза пред ДПА австрийската политоложка Катрин Щайнер-Хемерле.

Когато на пресконференция в началото на този месец репортер попита Курц за търканията в неговата партия, канцлерът не отговори пряко, но посочи победата си на парламентарните избори м.г и четирите регионални избора тази година, в които НП също се представи добре. "Ще сме много благодарни, ако нещата продължат да се развиват по същия начин", каза той.

Щайнер-Хемерле обаче предупреди, че догодина Курц може би го очаква "насрещен вятър", когато Австрия предаде ротационното европредседателство на Румъния. Тогава Курц ще има по-малко срещи с лидери от ЕС и от света в програмата си и вече няма да може да отклонява вниманието си от възникващите от време на време търкания с ПС, смята Щайнер Хемерле. "Ще има пукнатини в хармонията" между НП и ПС, каза тя.

Има, например, различия за налагането на вечерен час за кандидатите за убежище, за което настоява крайнодесният коалиционен партньор, и за полицейския обиск в австрийската служба за вътрешно разузнаване, която наблюдава неонацистите и други екстремисти. Курц явно не желае да порицае Партията на свободата и оставя други в собствената му партия да се изказват, когато например политици от ПС развиват конспирационни теории за американския филантроп милиардер Джордж Сорос.

След една година на власт, този подход вече осигури място на Курц в аналите на немския език. Терминът "швайгеканцлер" - "мълчаливият канцлер", бе избран за дума на годината за 2018-а, обяви този месец жури от езиковеди.

По БТА

Споделяне

Още от Европа