Съпартийци на Ширак на съд за корупция

Във Франция започна сериозно дело за корупция, в което обвиняеми са съюзници на президента Жак Ширак от периода му на парижки кмет през 1980-те и 1990-те.

Сред 47-имата обвиняеми са бившият спортен министър Ги Дрю, който в момента е член на комитета за издигане на кандидатурата на Париж за олимпиадата през 2012 година.

Процесът е насочен срещу корупционна схема, за чието създаване се обвинява президентската партия Сбор за Републиката (РПР).

Обвинението е, че няколко компании са плащали на основните политически партии, за да печелят договори за ремонт на училища край Париж.

Обвинителите защитават тезата, че партията на Ширак и нейният партньор Републиканската партия, са получавали дарения на стойност 1.2% от спечелените договори, докато социалистите са вземали 0.8%.

Предполага се, че споразумението е било в сила между 1989 и 1997 г.

Ширак беше 18 години кмет на Париж до 1995 г., когато беше избран за президент.

Ги Дрю е олимпийски златен медалист и член на комитета, който лансира Париж за домакин на Олимпийските игри през 2012 година, както и член на МОК.

Другите обвиняеми са 65-годишния Мишел Русен, който е работил като началник на кабинета на Ширак в градската управа на Париж, както и за сътрудничеството с правителството в периода 1993 до 1995 г. Друг обвиняем е 75-годишният Мишел Жиро, бивш президент на регионалния съвет на Ил-де-Франс и бивш министър на труда. Подсъдими са и бившите ковчежници на трите партии, заедно с изпълнителните директори на компаниите.

Според обвинението, част от политиците лично са се облагодетелствали и ако те бъдат признати за виновни, ги заплашват до 10 години затвор, твърди Би Би Си.

Делото, което ще продължи до юли, бе предшествано през миналата година от обвинение към сътрудника на Ширак Ален Жюпе, бивш премиер на страната.

Той беше признат за виновен в участие в скандал, свързан с финансирането на партията през 80-те и началото на 90-те години на миналия век.

Споделяне

Още от Свят