Съпартийци на Ширак осъдени за пране на пари

Говорителят на партията на президента Жак Ширак и бивш министър на отбраната бяха обвинени в пране на пари.

Франсоа Леотар и Рьоно дьо Вабр бяха осъдени малко след като бившият премиер и лидер на партията на Ширак - Ален Жупе - бе осъден за незаконно партийно финансиране.

Бившият френски министър на отбраната Франсоа Леотар бе осъден днес на 10 месеца затвор условно за това, че през 1995 г. като председател на Републиканската партия отклонил за партийни цели 760 000 евро от държавни фондове. За същия случай бе осъден и сътрудникът му Рьоно дьо Вабр, който трябва да плати 15 000 евро.

Шейсет и една годишният Леотар вече се е оттеглил от политическия живот, отбелязва АФП.

Делото бе фокусирано върху трансфера на голям банков заем към партията, като парите очевидно са били пренасочени в сметка в люксембургска банка.

Бизнесменът Ахмед Шакер бе осъден на лишаване от свобода за 4 години, заедно с други двама заподозрени, заради ролята им във финансовата операция. Друг предприемач, привлечен по делото, бе оправдан.

На 30 януари Ален Жупе беше обвинен за финансова схема, прилагана в кметството на Париж, при която се е облагодетелствала друга бивша партия на Ширак - Сбор за Републиката. В момент, когато Ширак е бил кмет на Париж, висши партийни функционери са вземали пари като служители на кметството.

Жупе обжалва присъдата и получи пълната подкрепа на Ширак и колегите си в партията.

Към момента не е ясно дали Франсоа Леотар и Рьоно дьо Вабр ще обжалват.

Споделяне

Още от Свят