Съпартийци на Тръмп в Сената провалиха здравната му реформа

Сенаторите републиканци Майк Лий и Джери Моран

Сенаторите републиканци Джери Моран и Майк Лий обявиха, че са против републиканския законопроект за реформи в здравеопазването, предаде Ройтерс.

С тях четирима от общо 52 сенатори се обявиха против републиканския законопроект. За да бъде приет, той трябва да бъде подкрепен с гласовете на най-малко 50 от общо 100 сенатори.

 

Така сенаторите от републиканското мнозинство на практика провалиха плана на правителството на президента Доналд Тръмп за реформа на здравеопазването.

"Сега трябва да започнем отначало законодателен процес, за да разработим иновативни решения, предоставящи по-голям личен избор и по-ниски цени на осигуровките за средната класа", заяви Моран.

Републиканците, които имат мнозинство в двете камари на Конгреса, и президентът републиканец Доналд Тръмп бяха обещали да отменят т. нар. закон Обамакеър за здравните осигуровки, подписан от президента Барак Обама през 2010 г. Но сенатори републиканци и от консервативното, и от умереното крило на партията са против компромисния законопроект, изготвен от партийните лидери в Сената.

 

Първите изразяват съжаление, че Обамакеър не е изцяло отменен, а вторите са против орязване на бюджета за здравеопазване, което би нанесло тежък удар на хората с най-ниски доходи, посочва АФП.

Мнозинството бе принудено да отложи гласуването, предвидено за тази седмица, поради отсъствието на сенатора Джон Маккейн, който се възстановява след очна операция.

Лидерът на демократическото малцинство в Сената Чък Шумър заяви, че републиканците трябва да се откажат от своя законопроект и да работят с демократите за нов закон за здравеопазването, предаде Ройтерс.

 

По-късно самият Тръмп прикани републиканците в Конгреса да отменят закона "Обамакеър" за здравеопазването и да започнат работа по нов закон, който да бъде подкрепен от демократите.

След решението, обявено от Моран и Лий, Тръмп написа в Туитър: "Републиканците просто трябва да ОТМЕНЯТ провалилия се Обамакеър сега & да започнат да работят на чисто по нов план за здравеопазването. Демократите ще се присъединят!"

Демократите неведнъж са заявявали, че няма да подкрепят никакъв републикански законопроект, отменящ закона на Обама за здравеопазването, но са готови да работят на двупартиен принцип за неговото подобряване, посочва Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?