Сапатеро отхвърли призива на Буш за Ирак

Бъдещият испански министър-председател Хосе Луис Родригес Сапатеро подчерта днес, че решението му да изтегли испанските войници от Ирак е "ясно и твърдо", с което отхвърли призива на американския президент Джордж Буш съюзниците да се държат един за друг в борбата с тероризма и да оставят войските си в Ирак.

"Решението ми е ясно и твърдо както по форма, така и по съдържание и смятам, че с открит диалог ние ще го обясним на всички правителства в света", заяви Сапатеро по радио Онда Серо.

Три дни след бомбените експлозии в Мадрид, отнели живота на 201 човека, социалистическата партия в Испания спечели на изборите срещу Народната партия на Хосе Мария Аснар, който беше категоричен съюзник на САЩ.

Веднага след победата Сапатеро заяви, че ще изтегли испанските войски от Ирак, ако след 30 юни страната не мине под контрола на ООН.

"Окупацията е фиаско. Имаше повече жертви след войната отколкото по време на войната", каза той днес и добави: "Окупационните сили не позволиха на ООН да поеме контрол над ситуацията".

Във вторник Буш призова Испания и останалите съюзници в Ирак да не се поддават на натиска на Ал Каида, като изтеглят войските си от там.

В отговор бъдещият испански премиер каза:"Аз ще обясня на нашите съюзници и по-специално на САЩ и Великобритания каква е моята позиция. Ще го направя с разум и чувство за отговорност, потвърждавайки нашите предизборни ангажименти и надявайки се съвсем логично позицията на едно демократично правителство да бъде уважена, както аз уважавах позицията на предишното правителство".

От друга страна, той заяви, че в Испания трябва да бъдат засилени мерките за сигурност "след това, което стана на 11 март". "Приоритетна задача е да се изработи нов модел на сигурност, който да е много по-стабилен пред предизвикателството на тероризма", каза той, като уточни, че сегашният модел има недостатъци, по-конкретно в координацията на действията на полицията.

Сапатеро посочи, че подкрепя кандидатурата на досегашния министър на икономиката Родриго Рато за поста управляващ директор на Международния валутен фонд и че ще направи всичко възможно за назначаването му. Досегашният директор Хорст Кьолер обяви, че напуска поста, след като бе номиниран за президент на Германия.

САЩ ще искат нова резолюция на ООН за Ирак

Буш посочи, че терористични атаки като тази в Испания "няма да разклатят волята на САЩ".

Белият дом потвърди, че може да поиска нова резолюция на ООН преди предаването на властта в Ирак, което САЩ планират да стане в края на юни, като по този начин може да убедят съюзници като Испания да не се оттеглят.

Главното е да останем рамо до рамо с иракския народ, когато той поема собственото си управление, заяви Буш на пресконференция в Белия дом с холандския премиер Жан Петер Балкененде във вторник.

Изявленията му стават година след оглавената от САЩ инвазия в Ирак и в момент, когато начинът, по който той се бори с тероризма, е поставен под въпрос от много демократи, най-вече от сентатор Джон Кери, който най-вероятно ще се изправи срещу Буш на изборите през ноември.

Неговата администрация представи свалянето на режима на Саддам Хюсеин като част от по-голямата война срещу тероризма. Буш има одобрението на мнозинството американци за действията си след терористичните атаки срещу САЩ от 11 септември 2001 г.

Демократите обаче все повече критикуват неговия подход към този проблем, като казват, че е откъснал САЩ от външните им съюзници.

Мнозинството американци подкрепят политиката на Буш за Ирак

Независимо от това, национално проучване на общественото мнение в САЩ показва, че според американците нещата в Ирак се развиват добре.

Много американци същ така смятат, че след войната САЩ са станали по-безопасно място, но същевременно са песимистични по въпроса как ще се развие ситуацията в Ирак след изтеглянето на американските войски.

Запитани как преценяват развитието на ситуацията в Ирак, 55% от анкетираните казват "много добре" или "умерено добре", в сравнение с 43%, които казват "много лошо" или "умерено лошо".

На въпрос дали си е заслужавало да се води война в Ирак, 55 % отговарят положително, 43% отрицателно, сочи проучването, поръчано от Си Ен Ен и вестник Ю Ес Ей Тудей.

В края на януари страната беше разделена на две - 49 на 49 процента -по въпроса дали си е заслужавало да се води война в Ирак. Последното проучване показва 12% разлика в полза на военното решение.

Запитан как ще отговори на холандските граждани, които призовават премиера Балкененде да върне холандските войници у дома, Буш отговори: "Бих ги помолил да помислят за иракчаните, които не желаят изтеглянето, защото искат да живеят свободно".

В Ирак са разположени 1 100 холандски войници като част от коалицията, която окупира страната след военната инвазия през март м.г. Балкененде каза, че неговото правителство все още не е решило дали войските да остават в Ирак слез 30 юни, когато САЩ планират да предадат властта на новото иракско правителство.

Буш каза още, че Ал Каида, върху която падат основните подозрения за терористичните атаки в Мадрид, се надява да спре разпространението на свободата и демокрацията в Близкия Изток. "Ал Каида иска ние да излезем от Ирак, защото иска да го използва като пример за победа над свободата и демокрацията", каза Буш.

Споделяне

Още от Свят