Сапатеро вече е избран за премиер на Испания

Лидерът на Испанската работническа социалистическа партия Хосе Луис Родригес Сапатеро беше официално одобрен от парламента за премиер на страната. Той бе избран с гласовете на 183 от общо 350 депутати, като освен 164-те гласа на социалистите получи подкрепата на други две регионални партии.

Сапатеро официално ще встъпи в длъжност като премиер в събота, след като бъде обнародван кралският указ за назначаването му и след като се закълне пред Хуан Карлос Първи в двореца Сарсуела.

В речта си пред парламента по време на дебата Сапатеро обеща като министър - председател да води безжалостна война с тероризма.

Неговата партия спечели неочаквана победа на парламентарните избори на 14 март, три дни след бомбените атентати в Мадрид.

"Правителството ...ще приеме безжалостната война с тероризма като своя приоритетна цел", заяви Спатеро в речта си, излагайки плановете на кабинета за следващите четири години.

При вота в парламента 148-те депутати от управляващата досега Народна партия гласуваха против, а 19 депутати от Баската и Каталунската националистически партии се въздържаха.

Бобените атентати на 11 март и подкрепата на досегашния премиер Хосе Мария Аснар за войната в Ирак се възприемат като основна причина за победата на социалистите.

Тъй като не разполага с необходимото мнозинство за самостоятелно правителство, Сапатеро трябва да състави коалиционен кабинет с двете политически сили, които го подкрепиха - каталонската Републиканска левица и Обединената левица.

Испанските войски в Ирак - само с мандат на ООН

Сапатеро е дългогодишен член на антивоенното движение и беше обещал да изтегли испанските войски от Ирак, ако спечели изборите.

В речта си пред парламента преди избирането му за премиер той повтори, че ще изтегли войските, ако след 30 юни ООН не получи по-значителна роля в Ирак.

Говорейки за Ирак, Сапатеро каза, че ситуацията там продължава да се влошава и Испания ще продължи да настоява за стабилност, демокрация и възстановяване на Ирак, "но не без участието или срещу иракчаните".

Той каза, че няма да позволи испанският "силен ангажимент към международната сигурност и към борбата срещу тероризма да бъде поставен под въпрос". Повтори, че испанските войски могат да останат в Ирак само с мандат на ООН.

Проевропейска политика

Той също така обяви, че политиката му ще бъде много по - европейска от тази на предшественика му и че ще направи всичко, за да може конституцията на ЕС да бъде подписана пред лятото.

Сапатеро обяви и план за реформи в политическия живот, в образованието и в сферата на заетостта.

В началото на словото си той изрази почит към 192-те жертви на бомбените атентати в Мадрид.

Той обеща да подобри координацията между силите за сигурност, като засили връзките с властите в Баския регион и Каталуния, както и с международните организации.

Сапатеро вече предизвика недоволството на католическата църква с подкрепата си за бракове между хомосексуални двойки и плановете си да облекчи правилата за извършване на аборти.

Споделяне

Още от Свят