Съперничещите либийски власти обявиха правителство на националното единство

Снимка: Архив

Съперничещите фракции в Либия, които преговарят с посредничеството на ООН, обявиха, че създават правителство на националното единство, което да спре хаоса, обхванал страната след бунта през 2011 г., предаде Асошиейтед прес.

Председателският съвет за национално единство съобщава, че е постигнал споразумение за правителство с 32-ма членове, избрани от цялата страна. Съветът включва представители на двата съперничещи либийски парламента, които заседават в столицата Триполи и в източния град Тобрук, както и делегати от други фракции. Само седем от деветимата членове на съвета са подписали документа, в който се изброяват имената на 32 министри, съобщава Ройтерс.

Споразумението е част от подкрепяния от ООН процес за уреждане на конфликта в Либия, който беше отхвърлен от други членове на двете основни фракции. Според критиците му планът не представлява равномерно всички групи в страната.

Не е ясно къде ще работи новото правителство, нито дали ще може да управлява богатата на петрол северноафриканска страна. Председателският съвет се събира в съседен Тунис, припомня АП.

До 10 дни новото правителство трябва да бъде одобрено от международно признатия парламент в Тобрук, съобщава ДПА. Той обаче почти не е успявал да събере кворум за заседание от октомври.

Подкрепеният от ООН план за подялба на властта и създаване на правителство на националното единство беше подписан през декември миналата година.

Западът се надява, че новото правителство ще може да осигури стабилност и да се справи с растящата заплаха от екстремистката "Ислямска държава", отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?