Съперник на афганистанския президент оспори избора му

Преизбирането на афганистанския президент Хамид Карзай няма законова основа, обяви в сряда бившият външен министър Абдула Абдула, цитиран от осведомителните агенции.

Абдула, който се класира втори на изборите от 20 август, обяви в неделя, че няма да участва в насрочения за 7 ноември втори тур, защото бил сигурен, че и той ще бъде белязан от масови нарушения и измами, подобно на първия. Впоследствие Независимата избирателна комисия (НИК) отмени балотажа и обяви официално Карзай за победител в президентските избори. Тя аргументира решението си с обстоятелството, че Карзай е получил най-много гласове на първия тур и че по конституция балотаж се провежда с участието на двама претенденти.

"Това решение няма законова основа и едно правителство, което идва на власт на базата на решение на такава комисия, не може да има легитимност", каза Абдула в първото си публично изявление след обявяването на резултатите от изборите.

Той отново обвини НИК в "некомпетентност" и "пристрастност" в полза на Карзай, който назначи за неин шеф един от бившите си съветници. "Точна тази комисия обяви избирането на президента", подчерта Абдула. Той отбеляза, че "правителство, което няма легитимност, не може да се пребори с корупцията".

"Едно правителство, което идва на власт без подкрепата на населението, не може да се пребори с такива явления като терористичните заплахи, бедността, безработицата и стотици други проблеми", добави Абдула.

Споделяне

Още от Свят