Съпротивата към Русия и Китай взе главата на чешкия външен министър

Чешкият министър на външните работи Томаш Петържичек

Чешкият външен министър Томаш Петържичек бе отстранен в понеделник, с което става вторият член на кабинета, уволнен за седмица отчасти поради съпротивата си срещу използването на руската ваксина Спутник V.

Миналата седмица премиерът Андрей Бабиш уволни здравния министър Ян Блатни заради отказа му да подкрепи покупката на руската ваксина срещу Covid, която все още не е одобрена от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Заменилият го на поста Петр Аренбергер досега ръководеше пражката Университетска болница "Винохради" и е отворен за използването на руската ваксина. Блатни коментира, че решението за махането му е било "политическо".

Външният министър Петържичек бе членът на чешкото правителство, който най-често се противопоставя на сближаване с Русия и Китай, предаде Ройтерс. Той често е влизал в конфликт с президента Милош Земан, който е настоявал за неговото отстраняване. Външният министър е изказвал възражения срещу плановете за изграждане на новата АЕЦ "Дуковани" в Чехия с руско участие. Неговото мнение се споделя и от службите за сигурност и парламентарната опозиция. Този проект за 6 милиарда евро би бил най-голямата публична инвестиция в републиката. Самият Петържичек обясни на пресконференция, че именно тези негови възражения и изгубените вътрешнопартийни избори са причината за предстоящото му уволняване.

Чешка социалдемократическа партия (ЧСДП), чийто член е Петържичек, не го избра за свой лидер и по този начин разчисти пътя за махането му от кабинета. Социалдемократите са младшият партньор в правителството на малцинството на премиера Бабиш. През октомври в страната ще има парламентарни избори.

Лидерът на ЧСДП Хамачек каза, че за мястото на Петържичек ще бъде номиниран настоящият министър на културата Лубомир Заоралек, който е бил външен министър в предишния кабинет. Като пръв дипломат на Чехия Заоралек стана известен с благосклонното си отношение към Китай. Когато чешки министър се срещна с гостуващия в Прага тибетски духовен водач Далай Лама, Заоралек изготви декларация, подписана от видни чешки представители, в която се дават уверения за запазването на добрите отношения между Прага и Пекин.

Президентът Земан, който е отявлен привърженик на Кремъл, настоява за вноса на ваксината "Спутник V", както и за участието на руската държавна корпорация "Росатом" в чешката АЕЦ.

Не е тайна, че аз от дълго време бях трън в петата на президента, коментира Петържичек пред журналисти в понеделник. "Причината е "Дуковани", за която аз винаги съм казвал, че на първо място е сигурността, както и за ваксинациите, защото за мен същественото е здравето на гражданите", каза той.

Експерти по сигурността в министерствата на вътрешните и външните работи, както и чушките спецслужби многократно настояха правителството да не включва "Росатом" в конкурса за АЕЦ "Дуковани", поради риска Кремъл да използва този договор, за да изнудва правителството.

Президентът Земан, премиерът Бабиш и министърът на икономиката Карел Хавлачек обаче игнорират тези предупреждения. Други трима кандидати в конкурса за най-големия правителствен контракт в чешката история, към момента оценяван на 7.67 млрд. евро, са френската компания EDF, южнокроейската KNHP и канадско-американската Westinghouse Electric.

Петържичек освен това открито се противопоставяше на участието на своята социалдмекоратическа партия в правителствената коалиция на Бабиш. ЧСДП изгуби много от своите привърженици през изтеклите близо 4 години, откакто бе формирано правителството. Според последните проучвания ЧСДП може да не прескочи 5-процентната бариера за влизане в парламента на изборите през октомври.

В такъв случай Бабиш ще е в трудна позиция да формира ново правителство.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа