Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Съпротивата на турците бе катализатор и за нашите меки интелигентски акции

509 коментара
Съпротивата на турците бе катализатор и за нашите меки интелигентски акции

Каква историческа оценка бихте дали на протестите на българските турци през 1989 г.?

За мен майските събития бяха най-вълнуващата гражданска акция, на която съм била свидетел през моя живот. Това беше истинска мощна съпротива срещу режима на насилие и по онова време беше въпрос на голяма храброст. Ние в София се вълнувахме, следяхме всички съобщения по западните радиостанции, получавахме телефонна или лична информация от представителите на турците в Клуба за гласност и преустройство, а също и от Независимото дружество за правата на човека.

Самите ние създавахме декларации и индивидуални текстове, които излъчвахме в тяхна подкрепа също по радиостанциите.

Когато започна голямото прогонване на турците от България, драматизмът се засили до крайност и трябваха още по-демонстративни актове на подкрепа и на съпротива и от наша страна. Докато “Клубът” подготвяше остра декларация в защита на нашите съотечественици, някои от нас преминаха и към индивидуални актове. На 22 юни аз прочетох в Института по балканистика “Отворено писмо до моя приятел Салих Бакладжиев”, в което поисках извинение от турците в България за униженията и раните, които им нанася един авантюристичен и садистичен режим.

Почти по същото време Блага Димитрова прочете по радиостанциите своето есе “Името”, внесохме в Народното събрание и общата декларация.

Сега има доста спорове по въпроса, но истината е, че съпротивата на турците, техните злощастия бяха катализатор и за нашите иначе доста меки интелигентски акции.

В България и до ден днешен се твърди, включително в учебниците, по които учат децата, че е имало масово насилствено "потурчване”, а учи ли се в училище за масовото насилствено "побългаряване”?

Учебниците по история, както и преосмислянето на историята от самата историография е много дълга тема. Бих казала само, че има някакъв напредък през последните 10 години в няколко направления.

Още в навечерието на т.нар. ”възродителен процес” през 1982 г., а и в неговия ход през 1984-1989 г. моите научни занимания като историк османист бяха изцяло съсредоточени върху документалното разбулване на историческите мистификации за насилственото налагане на исляма на Балканите и в България в частност. Детайлно изследвах и хода на османската колонизация на балканските провинции, което категорично отхвърляше пропагандната теза, че няма турци, а само ислямизирани българи. Първата ми книга “Разпространение на исляма в западнобалканските земи под османска власт ХV-ХVIII в.” беше свалена през 1986 г. на шпалти от печатницата на издателството на БАН и конфискувана от тогавашния Комитет по цензурата. Излезе от печат едва през 1990 г.

Независимо от това още тогава си пробиваше път един нов поглед и различен прочит за османския период, който вече е доста навлязъл в новите учебници по история.

Колегите правят опит в най-новия, мисля че е девети том от многотомната "История на България" да отразят реалното участие на турците, ромите, арменците, евреите в българската история. Напоследък има немалко специализирана литература, която представя обективно историческите събития.

С това искам да кажа, че написването на една история, която е изчистена от романтично-сантиментални тези, наследени още от Възраждането, и която е обективна и безпристрастна, е продължителен процес. Рано или късно вярвам, че учебниците по история ще съдържат точна информация и за събитията около насилията над турците и мюсюлманите в България.

Въпреки, че “възродителният процес" не се приемаше от голяма част от българското общество, вие бяхте един от малкото гласове, които се надигнаха на протест. Защо през 1943 г. българските граждани, държавници и духовници успяха да спасят българските евреи, а през 1984 г. мълчаха?

Би било глупаво да се представям за по-храбра от другите. Най-напред бих посочила, че в моето семейство толерантността е издигната в култ – най-първа сред човешките ценности. Освен това имах шанса да съм специалист по османска история, по етническите и религиозните общности в България и на Балканите. Още като студентка, а и като млад учен съм работила на терен, живяла съм сред турци и помаци и ги познавах много добре.

С една дума, аз бях освободена от каквито и да било негативни стереотипи – познавах реалната история на България като една от Румелийските провинции на империята, както и много добре историята, традициите и културата на самите малцинства.

За разлика от мен преобладаващата част от хората носят в себе си негативни нагласи, цяла серия от тежки предразсъдъци към турците и мюсюлманите, култивирани у тях още от детството, от литературата и учебниците по история. Не е лесно да се изправиш в защита на хора, за които ти е внушено, че са “пета колона”, сепаратисти, че са потомци или на поробители, които са ни клали, или са предатели, обърнали гръб на християнството и приели чуждата религия и т.н.

Мога да изброявам много дълго пропагандните клишета, с които в продължение на десетилетия е обработвано съзнанието на българите. Българската нация е възпитана да се възприема като единна етнонация, а не като съставна гражданска нация и се отнася към представителите на малцинствата като към “второ качество“ хора. Това много трудно се преодолява. Към това ще добавя, че в хода на “възродителния процес” и особено през месеците на прогонването, пропагандната машина работеше на пълни обороти и допълнително противопостави българите срещу турците.

Що се отнася до спасяването на българските евреи, нека не забравяме, че в същата тази 1943 г. българските военни в новоприсъединените територии са натоварили на ешелоните на смъртта 11 343 евреи и от тях са оцелели само няколко души.

Ние можем да се гордеем с акциите в подкрепа на евреите в България, но би било отново изкривяване на историческата истина, ако не си зададем въпроса защо постъпихме така ужасно с евреите от Македония и Тракия? Това е много важен за морала на българската нация въпрос. Защото ние не сме толерантни така, както обичаме да се самоласкаем. Нашата толерантност е на битово ниво – “моят съсед от другият етнос или религия” е добър, но те като общност са лоши и ме застрашават. Нашата толерантност не е изведена до високите нива на национална философия и култура. Българите никога не са се чувствали застрашени от евреите в България, имали са ги за социално и културно близки, към това ще добавя, че може би единствените безпроблемни смесени бракове в нашата страна са между българи и евреи. Затова сме ги и спасили, защото са били като нас, не ярко различни, както са мюсюлманите или ромите. 

Как навремето огласихте своя протест?

Огласих своя протест най-напред през 1985 г., почти веднага след като имах подробности за злодействата, които се вършат в регионите с турско население. Като пълен наивник отидох в Държавния съвет и поисках среща с Шукри Тахиров, заместник на Георги Джагаров. Малко се знае за това, но един от авторите и главните морални подбудители, а след това активен участник в изпълнението на опитите за асимилация на турците беше именно Георги Джагаров. Неговият заместник Шукри Тахиров вече се беше прекръстил на Орлин Загоров и половин час спорихме как да го наричам – отказах да го назовавам с новото име. Изнесох си словото пред него, че това е авантюра, насилие, че ще попаднем в изолация от външния свят и т.н. Когато ме отпращаше, от кабинета си излезе Джагаров, който вече знаеше какво сме говорили, като че ли беше слушал и ми каза: ”Значи вече имаме опозиция, а? Много шум вдигаш, но няма да има репресии за теб и приятелите ти – няма да правим герои от вас …”

Така безславно приключи моят опит за директно атакуване на тогавашните институции. След това вече ви е известно, че потърсих да се включа в организирана съпротива с надеждата да е по-ефикасна, а след това и писането на декларации, моето отворено писмо и т.н.

Като специалист по темата участвах в изготвянето на повечето текстове на неформалите, които касаеха правата на човека и правата на малцинствата.

Впрочем в един момент тогавашният министър на МВР Димитър Стоянов беше поискал от председателя на БАН да бъда уволнена от Института по балканистика, “защото вашата учена дамичка руши пропагандата, която ние с труд градим…”

Истината е, че моето научно ръководство и колегите ме подкрепиха и защитиха. А и академията тогава като цяло беше зона на свободен обмен на мисли. Именно през 80-те години бяха създадени летните школи за млади учени, които де факто се превърнаха в школи по волнодумие и разкрепостени разговори между две поколения учени. Там нямаше забранени теми и доста млади учени именно там се настроиха да мислят свободно, критично и по-късно се включиха в гражданските организации.

Страхувахте ли се? По това време сте майка на две малки деца, едното е едва на 3 месеца.

Да, много се страхувах. Не за себе си, а за децата и старите си родители. В продължение на близо година семейството ми беше подложено на телефонен терор, заплахи, смъртни присъди и т.н. Баща ми и майка ми бяха ужасени. От началото на 1989 г. ДС беше взела решение да ни следят, подслушват и да ходят по петите ни съвсем открито и демонстративно, за да ни уплашат.

След разпространението на моето открито писмо по радио "Свободна Европа", ВВС и "Дойче Веле" един преди обяд с Евгения Иванова, нейната малка дъщеричка Яна, аз с малкия Любчо и с Ради в количка бяхме приклещени от всички посоки с коли и цивилни ченгета в градинката на баня Мадара в столицата. Много се уплашихме, защото не си представяхме какво ще стане с трите деца, ако ни натикат по колите и изчезнем. Бях се подготвила психологически и практически - отбих Ради и го захраних изкуствено, събрах си чанта с тоалетни принадлежности и чаках.

Когато тръгнаха митингите в София, които скандираха за такива като нас: “Смърт за националните предатели!”, шествията минаваха покрай нашия дом и баща ми каза: “Това ми е познато до болка. Не мога да те защитя. Явно ще продължиш затворническата традиция в семейството”.

Това не се случи, до този момент не съм била репресирана, живея и работя свободно, без цензура и това ми вдъхва надежда, че България се променя, че демокрацията укрепва, макар бавно и мъчително.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

509 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. варчун
  #511

  Не согласен я с предпоследним абзацом,у меня другая информация!

 2. Stefan d-r D Tcholakov-SVERIGE
  #510

  а 29 май Тодор Живков правиАвтор: Stefan d-r D Tcholakov-SVERIGEПолучено на: 5 Март 2009 01:20На 29 май Тодор Живков прави официално изявление за напрежениетоhttp://www.mediapool.bg/show/?storyid=149481"в определени райони на страната сред някои групи от населението, подстрекавани от външни сили" и - от името на българските мюсюлмани! - призовава Турция да отвори границите си за тях. Пред висшето партийно ръководство Живков снема "нашата стратегическа задача да убедим тези хора, че са българи,

 3. DNES
  #509

  Kade sa sega zashtitnizite na choveshkite prava Gorcheva, Jeliazkova, Milencho??????Sram ili dostoinstvo im lipsvat? Ili naistina sa plateni ot niakogo? Vaprosi, vaprosi....

 4. USA
  #508

  BOMBATA VAV BUNOVO I NA GARATA V PLOVDIV BIAHADELO NA DARZHAVNA SIGURNOST!!!

 5. Даниела Горчева
  #507

  Зорът е за българската кауза,за каузата на демокрацията в България. Затова не вярвам Гоце да ме награди:),а и никога не бих приела като знам на какви типове раздаде награди,медали и ордени.

 6. Stefan d-r D Tcholakov-SVERIGE
  #506

  МАЛКО ПО-ЧЕСТНО ГОС-ПОДАРИhttp://www.mediapool.bg/show/?storyid=149864#msgshttp://www.omda.bg/arhiv/rumyana_uzunova/rumyana_lyato_89_Към журналистката няма да правя запитване, защото историята на документите са по-важни, тя се движи зад документите, а от предатели информация не се взема !ПРЕДАТЕЛИТЕ СА КАТО "ПИНГ-ПОНГ" ТОПЧЕТА, ТЕ СЕ БИЯТ ОТ ВСИЧКИ СТРАНИ ДОКАТО СЕ СЧУПЯТ !Тези двамата другари дето пишат за тях може и да са прави, а може и да са криви ! Учени са гледам ги и може би с привилегии са

 7. Stefan d-r D Tcholakov-SVERIGE
  #505

  МАЛКО ПО-ЧЕСТНО ГОС-ПОДАРИhttp://www.mediapool.bg/show/?storyid=149864#msgshttp://www.omda.bg/arhiv/rumyana_uzunova/rumyana_lyato_89_14.html.--ПРОДЪЛЖАВА - 2--ХУБАВО Е ПОЧТИ КАЗАНО, НО ТОЧНО ДО ТОЗИ ДЕН НЕ СА ИЗГОНЕНИ СТОТИЦИТЕ ХИЛЯДИ КАКТО СЕ ЦИТИРА !Ето защо си мисля лошави работи за интервюто им и за постановката от тези дни.Сега съм разбрал след 20 години че Тодор Живков, е казал на 29 май 1989 година, че ще отвори границата за Турция да се изселват !ТУРЦИТЕ ТОВА ИСКАХА ЕДНА ЧАСТ ОТ ТЯХ И СЕ

 8. Б. Ж.
  #504

  Желязкова, няма как да ви репресират и вие много добре знаете защо. Коя е леля ви, а? И как от комунистическото ви семейство, което има пръст в преименуването на турците, вие станахте първа активистка на турското малцинство. Малко ли му са правата в България днес? Не ви ли тревожи ислямизацията на помаците, осъществявана с пари на ислямската организация? Ако не, срамувам се, че сте родена българка, а сте се превърнала в турска подлога. И вие, и първата ви приятелка холандката Даниела Горчева.

 9. европеец
  #503

  Освен учудване, срам и съжаление към самите вас, други чувства не предизвиквате.

 10. nik
  #502

  jasse jackson, ако тази интелигентна, умна жена, която притежава истинска ценностна система е, както казваш "турска подлога", то тогава ти си един тъп, първобитен примат(да ми простят маймуните)!Нищо повече!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.