Съпротивата срещу спорния законопроект за горивата се разраства

Фермери заплашват да блокират жълтите павета на 3 април

Съпротивата срещу спорния законопроект за горивата се разраства

Разраства се съпротивата срещу спорния закон за горивата, който бе внесен от представители на всички парламентарни групи и одобрен на тъмно на първо четене от ресорната комисия в Народното събрание.

Проектът, зад който стои Българската петролна и газова асоциация, оглавявана от изпълнителния директор на "Лукойл България" Валентин Златев, цели да регулира фирмите от сектора, като те минат на регистрационен режим при изпълнение на редица изисквания.

Най-силно засегнати ще бъдат земеделските производители и търговците на бутилиран пропан-бутан.

Срещу законопроекта за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, се обявиха първо от Асоциацията на производителите, разпространителите и потребителите на бутилиран пропан-бутан. Сега това сториха и няколко земеделски организации - Националната асоциация на зърнопроизводителите, Националният съюз на земеделските кооперации, Асоциацията на земеделските производители.

Фермери дори заплашиха да блокират жълтите павета с тракторите си, ако парламентът одобри новите регулации. Националната асоциация на зърнопоризводителите обяви, че на 3 април преминава към ефективни протести действия, ако земеделските стопани не отпаднат от законопроекта.

Спорният законопорект доведе и до разкол в Българската петролна и газова асоциация. Един от големите дистрибутори - Георги Самуилов, собственик на "Инса ойл", напусна организацията. В разпространено съобщение в медии, собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски, той обяви миналата седмица, че не желае управляваното от него дружество да бъде замесено по какъвто и да е начин в лансиране на идеи, компрометиращи свободната конкуренция и налагащи монополни практики.

Самуилов открито нападна генералния директор на най-големия търговец на горива у нас "Лукойл България". "Смятам, че натрапваното мнение от страна на председателя на асоциацията - господин Валентин Златев, че повечето участници в пазара на горива са некоректни, е обидно както към самите участници, така и към клиентите на дружествата", се казва в писмото на "Инса ойл" до избрани медии. Според Самуилов законопроектът не би допринесъл с нищо друго освен с ограничаването на конкуренцията:"И веднага идва въпросът кой се облагодетелства от това – разбира се, най-големият на пазара. На практика се оказва, че в него остава ножа и хляба, той определя еднолично цените и в крайна сметка налага "господстващото" си положение".

Към момента Българската петролна и газова асоциация не е коментирала официално обвиненията на Самуилов, както и растящото недоволство срещу законопроекта.

Лобистският законопроект

С аргумента, че се борят срещу сивия сектор в бизнеса с горива, над 30 народни представители от всички парламентарни групи предлагат драконовски изисквания за собствен капитал и банкови гаранции за всеки, който иска да търгува, съхранява или превозва течни горива.

Миналата седмица проектът мина на първо четене в парламентарната комисия за борба със сивата икономика при затворени врата, без да бъдат допуснати представители на медии и заинтересованите страни. Мотивът беше, че "ще бъде обсъждана информация, представляваща търговска тайна".  Не стана ясно как търговската тайна е допустима за депутатите, но не и за браншовите организации.

Според присъствали на закритото заседание, "за" проекта са гласували десет депутати от ГЕРБ и "Обединените патриоти", един народен представител от "Воля" е бил "против", а от БСП не са участвали във вота.

Фермерите са едни от най-потърпевшите от предлаганите промени. Засегнати ще бъдат тези, които притежават цистерни и резервоари за съхранение на горива. Причината - законопроектът предвижда те да се регистрират или като фирми за съхранение на гориво, или като търговци на дребно и да изпълнят всички изисквания както бензиностанциите. В този случай земеделските производители ще трябва да монтират измервателни уреди в своите бази, да направят дистанционна връзка с НАП, както и годишно да представят банкова гаранция от 20 000 лв.

За да бъдат регистрирани фирмите, фермерите ще трябва да имат уставен капитал между 20 хил. лв. за търговци на дребно до 3 млн. лв. за собственици на данъчен склад. Ще трябва да представят и банкови гаранции. Те варират от 20 хил. лв. на обект, но не повече от 500 хил. лв. за търговци на дребно, а за тези на едро - фиксираната сума е половин милион лева. Залагането на горна граница на обезпеченията прави тежестта за малки и големи непропорционална. Същото важи и за по-малките търговци на едро, както и за дистрибуторите на LPG газ.

В момента банкови гаранции от този сектор се изискват и от митниците, и от НАП. А междувременно Европейската комисия изпрати предупредително писмо до България именно във връзка с изисквания за гаранции по Закона за ДДС, тъй като за малките фирми се получава така, че тези гаранции са по-големи от дължимия косвен данък върху продадените горива.

Фермерите готвят протест

"Целият сектор е в стачна готовност. Сега се събираме големите земеделски организации, за да обсъдим какви мерки ще предприемем. Ако няма чуваемост от страна на депутати, мисля, че все още голяма част от обществото помни, когато София беше непроходима от трактори", коментира пред Mediapool Явор Гечев, председател на Националния съюз на земеделските кооперации в България.

Той твърди, че при фермерите всичко е изрядно, защото в противен случай няма да им бъде възстановен 20% ДДС, както и няма да получат субсидия за горивото. Така че сивият сектор не е при нас, а ако има проблеми да ги търсят другаде, допълни Гечев, който е бивш зам.-министър на земеделието от кабинета на Пламен Орешарски и е член на БСП.

Поради липса на достатъчно информация той отказа коментар защо осем депутати от БСП са подписали законопроекта. Това са зам.-председателят на парламентарната група на левицата Жельо Бойчев, Георги Свиленски, Иван Иванов, Георги Гьоков, Стоян Мирчев, Филип Попов, Радослав Стойчев и Данчо Бояджиев.

От ръководството на групата на БСП коментираха пред Mediapool, че не са вземали такова решение и не са знаели, че техни съпартийци са сред вносителите. Подкрепилият проекта Георги Свиленски коментира миналата седмица пред Mediapool, че "законопроектът може да се оприличи на Истанбулската конвенция – с добра идея, но и лоши моменти".

БСП все още няма официална позиция за закона, но очакванията са депутатите, които са го подкрепили, да си оттеглят подписите.

Земеделският бранш ще представи свои предложения към законопроекта за горивата. Идеята е да има приемливи и изпълними условия, които са по възможностите на аграрния сектор и отчитат неговата специфика, коментира Венцислав Върбанов, председател на Асоциацията на земеделските производители в България, след като проектът мина на първо четене. Той уточни, че до тази договореност са стигнали представителите на фермерите и председателят на парламентарната комисията за борба с контрабандата Емил Димитров.

Инициативата за внасянето на закона за ограничаване на сивия сектор при горивата е групата на "Обединени патриоти", която обаче също не е единодушна. Само 11 депутати са подписали внесения проект, но председателят на групата Волен Сидеров не е сред тях.

Сред вносителите са и девет депутати от ГЕРБ. Към момента партията няма официална позиция, а депутати неофициално коментират, че проектът ще претърпи сериозни промени между двете четения.

Председателят на парламентарната комисия за борба с контрабандата Емил Димитров ("Обединени патриоти") обеща между двете четения да изслуша всички, които имат предложения, така че да се намери "златната среда".

Любопитна подробност е, че депутатката от "Воля" Дора Христова също е подкрепила законопроекта. Това става на фона на водената от лидера на партията Веселин Марешки борба срещу картела на пазара на горивата, който според него се оглавява от Валентин Златев.

Депутатката Адлен Шевкед от Кърджали е единствената представителка от ДПС, подписала законопроекта. Самото ДПС обаче също още не е излязло с официално становище. Фактът, че писмото на бизнесмена Георги Самуилов срещу законопроекта изтече в медии на Пеевски, показва, че позицията им не е еднозначна.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес