Съпругът на шефката на кабинета на Кунева оглави КЗП без конкурс

Ръководни кадри на СДС станаха членове на комисията

Съпругът на шефката на кабинета на Кунева оглави КЗП без конкурс

Министерският съвет одобри Димитър Маргаритов Йотов за председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП), а Константин Арабаджиев и Константин Райков бяха израни за нейни членове. Новият състав на КЗП бе утвърден без конкурс, въпреки настоятелните увещания на правителството, че кадровият подбор вече ще става по такъв начин.

Димитър Маргаритов Йотов е съпруг на Мария Карабельова – Маргаритова, която е началник на политическия кабинет на вицепремиера и лидер на ДБГ Меглена Кунева и бивш парламентарен секретар на вицепремиера и министър на образованието в Тройната коалиция Даниел Вълчев.

Двамата новоизбрани членове на КЗП пък са от ръководството на СДС, чийто лидер е министърът на икономиката Божидар Лукарски.

Именно Лукарски е вносител на предложението в МС за новия състав на Комисията за защита на потребителите.

Новите назначения стават без да е проведен конкурс. След скандала със смяната на шефа на фонда за гарантиране на влоговете в банките, вицепремиерът Кунева посочи, че трябва да има правила, по които да се излъчват кандидатурите за различни постове. Към момента такива обаче публично не са оповестени. Въпреки това бе проведен конкурс за председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), след медийния шум, който се вдигна миналата есен, когато бившият съпартиец на Кунева и приятелка на министъра Божидар Лукарски – Ива Йорданова, бе принудена да подаде оставка след недоволство на българи по света от нейното назначаване.

В случая с КЗП обаче има друг по-сериозен проблем и той е, че двамата членове – Арабаджиев и Райков – са назначени в нарушение на Закона за защита на потребителите. В него изрично е посочено, че председателят и членовете на КЗП не могат да заемат ръководна длъжност в политическа партия или организация (чл. 165 ал.5 т.5).

Икономистът Константин Арабаджиев е член на Националния съвет на СДС, а юристът Константин Райков – на Националния изпълнителен съвет на СДС. Към момента на избора на двамата за членове на КЗП на сайта на СДС не е отразена промяна в партийния им статус, от което следва, че те са действащи членове на партийното ръководство.

Малко след като излезе тази публикация, от кабинета на министър Лукарски се обадиха в редакцията с уточнението, че Арабаджиев и Райков са подали молби за напускане на ръководните си партийни постове на 10 март, ден преди Министерският съвет да ги утвърди за членове на КЗП. Това е станало на заседание на НИС на СДС, а промените ще бъдат отразени до една седмица на сайта на СДС, казаха от кабинета на министъра и допълниха, че единият отвод трябва да мине през съдебна регистрация.

Политическата кариера на Арабаджиев тръгва като кмет на район "Студентски" по времето на Стефан Софиянски в периода 1999 – 2003 г. През 2011 г. става председател на предизборен щаб на СДС в София. От 5 юни 2012 г. до 2013 г. е главен секретар на СДС, а от ноември 2013г. е избран за председател на изборния щаб на СДС, е посочено в биографията му.

Константин Райков е дългогодишен член на СДС. Той е общински председател на партията в Бургас, а от септември 2013 г. става член на националното ѝ ръководство. Работи като адвокат.

Без никакви конкурси и публично представяне по-рано бяха назначени шефовете на Българската агенция за инвестиции и на Агенцията за малките и средните предприятия. И двете ведомства са под шапката на Министерството на икономиката, оглавявано от Лукарски, който пък е лоялен съюзник на Кунева в Реформаторския блок, където двамата са в общ лагер срещу ДСБ.

"С партийните назначения управляващите ще счупят клона, на който седят, и тежко ще паднат, но заедно с тях ще падне и държавата. Единствените, които успяха да спрат най-отвратителните назначения, са гражданите чрез техния публичен натиск." - така говореше вицепремерът Меглена Кунева в началото на 2014 г., когато беше в опозиция.

Само преди ден съпредседателят на РБ Найден Зеленогорски, който е партиен заместник на Кунева, анонсира пред БНТ създаването на нов специализиран орган, който да прави всички назначения в администрацията след провеждане на конкурс, за да няма съмнения за политически протекции. Това било обсъдено на съвет на коалицията, който се председателства от вицепремиера Румяна Бъчварова.

Поводът за смяна на ръководството на КЗП е изтичане на мандата му. В момента председател на КЗП е Веселин Златев, бивш член на СДС преминал в редиците на ГЕРБ. Той пое поста през 2011 г. като довършва мандата на предишния шеф Дамян Лазаров, сменен заради перките на нос Калиакра, за които Европейската комисия заведе дело срещу България. Другият член на КЗП в момента е Александър Масларски, а третото място остава вакантно.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес