Съпругът на Йовчева пусна предизборно платено съобщение за "Барселонагейт"

БОЕЦ: Разследването е прекратено от Гешев

Къщата в Барселона, Снимка: Ел Периодико

Испанските власти са прекратили разследването по аферата "Барселонагейт". Това казва в платено съобщение бизнесменът Йордан Христов, съпруг на бившата манекенка Борислава Йовчева. Съобщението е публикувано три дни преди изборите от БТА, но изрично в него се отбелязва, че става дума за платена публикация.

Христов твърди, че нито на него, нито на някои от споменатите в медиите хора са били повдигани обвинения. Източник на информацията е адв. Тодор Табаков.

Българската прокуратура също образува проверка по случая. По нея не бе дадена никава информация, освен че ще поиска още данни от испанските власти. Възможно е такива данни да са били предадени от испанската прокуратура на българската.

Испанските правоохранителни органи няма как да повдигнат обвинение, ако установят, че евентуално престъпление не е извършено на тяхна територия. Така отговорността за работата по този случай пада върху българската прокуратура.

"На 06 юли 2021 г. получих официален документ (Legal Statement) от моите адвокати в Испания, с който ме уведомяват, че т.нар. случай "Барселонагейт" е напълно прекратен и архивиран с официално Постановление (Decreto Fiscal) на Главния прокурор на Специализираната прокуратура на Испания г-н Алехандро Лусон Кановас, считано от 31.05.2021 г. и влязло в сила.

В хода на проверката по тъй наречения случай "Барселонагейт" срещу мен никога не са били повдигани обвинения и не са предявявани финансови, данъчни или каквито и да е било други законови претенции от страна на испанските власти.

Такива няма и срещу нито едно физическо или юридическо лице, чиито имена бяха "напоително" тиражирани от различни медии.

Нещо повече, част от медийно разпространените имена в това число и на политици, дори не присъстват в проверката, което не попречи да "присъстват" в медийни и политически спекулации, в които беше замесено и моето име в продължение на две години", пише бизнесменът.

Скандалът "Барселонагейт" започна след като испанското издание "Ел Периодико" съобщи през миналия февруари, че властите разследват пране на пари и връзка на бившия премиер Бойко Борисов със случая. Ставаше дума за покупка на лускозна къща, в която живее Йовчева.

Имаше упорити слухове за близост на Борисов с някогашната манекенка. Бившият премиер веднъж бе попитан дали има дете от нея. Той отговори с "Не".

Миналия август стана ясно, че Йовчева е сключила граждански брак с бизнесмена Христов. Самият той каза пред разследващия сайт Bird.bg, че бракът бил грешка, а детето на младата жена не било от него.

Сега той твърди, че смята случая "Барселонагейт" за приключен.

"3а съжаление логичният завършек на един казус, който беше създаден, тиражиран и поддържан, въз основа на медийни и политически спекулации и имаше малко общо с правото не може да ми върне нито разбитите нерви, нито съсипания ми личен живот, както и тежките негативи върху доброто ми име и бизнеса ми", заявява той.

Не за първи път Христов твърди, че разследването е приключило. Още миналата година той заяви същото. Сега обаче съобщението му се появява дни преди предсрочните избори.

БОЕЦ: Гешев е прекратил разследването

Разследването на прекратено от испанската прокуратура, а от Гешев. Това обяви в петък гражданското сдружение БОЕЦ, което подаде сигнала до испанското посолство и реално даде повод за разследването по "Бареселонагейт" в Испания.

"Проведена е среща между представители на каталунската прокуратура и представител на Специализираната прокуратура в България, на която от испанска страна са предоставени документи и материали по компетентност касаещи установените факти за разследване на произхода на средствата. Така нареченото "предикатно" престъпление. Това разследване е ПРЕКРАТЕНО от Гешев и българската прокуратура!", съобщава БОЕЦ.

Сдружението допълва, че разследващите в Барселона са установили "неоспорими доказателства за разходи, които не се кредитират и оправдават от официалните доходи на разследваните физически и юридически лица, които са обект на разследването".

Споделяне

Още от България