Съпругът на Юлия Тимошенко получи политическо убежище в Чехия

Съпругът на бившия украински премиер Юлия Тимошенко най-вероятно вече е получил статут на политически бежанец в Чехия, съобщи първият вицепремиер и външен министър на Чешката република Карел Шварценберг.

"Доколкото знам, Александър Тимошенко е помолил за убежище в Чехия. Най-вероятно вече е взето решение той да остане тук", каза Шварценберг пред интернет-изданието iDNES.cz.

В момента чешкият външен министър е на посещение в чужбина.

Окончателното решение за предоставяне на бежански статут се взема от чешкото вътрешно министерство, което засега отказва всякакви коментари.

Днес стана известно, че Александър Тимошенко, съпруг на Юлия Тимошенко, осъденат на седем години затвор за сключен неизгоден газов договор с Русия, е поискал политическо убежище в централноевропейската страна. Съратници на Тимошенко обясниха тази стъпка с оказвания натиск върху бившия премиера чрез нейното семейство.

Дъщерята на Тимошенко също обмисля да напусне Украйна.

През януари 2011 г. Чехия предостави политическо убежище на бившия министър на икономиката от правителството на Тимошенко Богдан Данилишин, срещу когото се води дело за нанесени щети на държавата. Данилишин е издирван от Интерпол.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?