Съпругата на комунистически лидер организирала убийството на британски бизнесмен в Китай

Нийл Хейуд

Британският бизнесмен Нийл Хейуд, чието убийство предизвика политически скандал в Китай, е бил отровен, след като заплашил, че ще разкрие плана на съпругата на китайския комунистически лидер Бо Силай да изнесе пари в чужбина, съобщи Ройтерс в понеделник.

Агенцията цитира два анонимни източника, запознати с полицейското разследване в Чунцин - градът, където е убит Хейуд и където Бо беше местен  партиен лидер. За първи път се посочва конкретен мотив заубийството на Хейуд през ноември м.г., което сложи край на надеждите на Бо да се издигне до висок пост във властта на конгреса на комунистическата паритя в края на годината, отбелязва агенцията.

Съпругата му Гу Кайлай помолила Хейуд в края на миналата година да прехвърли в чужбина голяма сума и се вбесила, когато заради размера на транзакцията той ѝ поискал по-голям процент от парите, отколкото очаквала. Тя го обвинила в алчност и скроила план да го убие, след като я заплашил, че може да разкрие далаверите ѝ.

Гу е задържана от полицията по подозрение, че е извършила или организирала убийството на бизнесмена. С Хейуд, който живее в Китай от началото на 90-те години, я свързвало продължително близко приятелство, но двамата не били любовници.

Източниците на Ройтерс не знаят как точно е извършвал задграничните транзакции Хейуд в полза на Гу, но  разкритието за парите с неизвестен произход във всички случаи щяло да компрометира нея и съпруга ѝ.

Няма официално потвърждение за версията, нито коментар от майката и сестрата на Хейуд в Лондон, отбелязва Ройтерс.

Полицията подозира, че 41-годишният британец е погълнал отровата с алкохолно питие и е починал на 15 ноември, но самата Го не е присъствала на убийството в изолиран планински хотелски комплекс - Наншан Лицзин Холидей Хотел, където прекарал последната си седмица.

Той се запознал с влиятелното семейство, когато Бо Силай бил кмет на Дайлан  през 90-те. Британецът помогнал на сина им Бо Гуагуа да постъпи в ексклузивното британско училище  Хароу.

Скандалът избухна през февруари, когато бившият полицейски шеф и дясна ръка на Бо, Ван Лицзюн, бяга в американското консулство, след като разкрива пред Бо, че съпругата му е замесена в престъпление. Той остава около 24 часа в консулството, преди да бъде предаден на китайските власти.

Бо беше отстранен от всички партийни позиции миналата седмица. Не е ясно как Хейуд би могъл да помогне на Гу да изнесе големи суми зад граница, а и няма документи на хартия, доказващи транзакциите, но заплатите на китайските функционери не са големи и имаше въпроси как Бо е успял да финансира скъпото образование на Запад за сина си и разточителния му начин на живот в Оксфорд и Харвард.

През март Бо заяви, че парите за обучението на сина му са от стипендии. 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят