Съпругата на московския кмет вече не е милиардер

Съпругата на московския кмет вече не е милиардер

Съпругата на кмета на Москва Юрий Лужков Елена Батурина, която е сочена за най-богатата жена в Русия, обяви, че ще потърси помощ от държавата, след като загуби над 3,3 млрд. долара от акции и недвижими имоти, съобщи руският вестник "Комерсант".

Компанията на Батурина "Интеко" е поискала държавни гаранции по кредит за 49 милиарда рубли (1,382 млрд долара). В изпратената до Министерството на икономическото развитие на Русия заявка се казва, че активите на компанията са недостатъчни за рефинансиране на дълг, достигнал 34 милиарда рубли. Още 15 милиарда рубли са поискани за оборотен капитал.

Компанията за първи път разкрива, че предизвиканите от кризата загуби са надхвърлили 1.7 милиарда рубли.

В замяна срещу държавната помощ съпругата на московския кмет предлага част от своя бизнес.

Молбата си компанията обосновава с опасността заради финансовата криза да съкрати част от работниците си, които в момента наброяват 5 хиляди души, и да замрази инвестиционните си проекти.

Компанията "Интеко" е основана през 1989 година, като собственик на 99 % от акциите ѝ е Елена Батурина. През 2007 година печалбата на компанията е била 1 млрд долара.

Батурина натрупа състоянието си благодарение на строителните проекти на "Интеко" в Москва, чийто кмет е съпругът ѝ Юрий Лушков. В началото на 2008 г. богатството ѝ е 4.2 млрд. долара, но сега вече е под 1 милиард.

Последната класация на списание "Форбс" показва, че руските олигарси са пострадали тежко от световната икономическа криза, която съкрати с две трети броя на свръхбогатите. Москва загуби титлата "световна столица на милиардерите". През 2008 г. в Москва имаше 74 милиардери, днес те са само 27. Руските олигарси са загубили общо 369 млрд. долара.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?