Съпругата на психично болния убиец от Костенец издала къде се крие

Задържан е убиецът от Костенец, съобщи в неделя министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Със съдействието на съпругата му е било установено мястото, където извършителят Атанас Стоянов се е укривал.

Стоянов застреля предприемача Стефан Матрочийски през нощта на 16 септември в района на село Горна Василица( Костенец). След убийството с джипа на убития той отвежда младата жена, придружавала Матрочийски в къщата му, след което се укрива.

Съпругата на 58-годишния Стоянов се е обадила на заместник-началника на Районното полицейско управление и го информирала къде се намира мъжът ѝ, поясни Цветанов.

Бившият военен не е оказал съпротива при задържането му. Министър Цветанов е информиран, че той в момента е в тежко психическо състояние. Той е бил така от два месеца и е бил изолиран във вила.

След ареста е закаран за освидетелстване и на по-късен етап евентуално ще бъде арестуван.

Според Цветанов не трябва да говорим за "предаване", тъй като съпругата е съдействала на полицията и така се ограничава възможността и за други инциденти.

Задържането на Атанас Стоянов е и в негова полза, уточни Цветанов.

Той не смята, че съпругата му е знаела от самото начало за това къде се е криел мъжът ѝ. Може би е разбрала впоследствие и тогава е казала на полицията, допусна министърът. Той оцени постъпката ѝ като проява на висока гражданска позиция.

Ставите на Стоянов били оперирани и това ограничавало възможността му да се придвижва. Затова полицията се концентрирала по време на издирването му основно около района на Костенец. В издирването му се включиха сили на ОДМВР-София и районните управления в Костенец, Ихтиман, Самоков и Елин Пелин, служители на СОБТ, както и полицейски екипи със следови кучета.

По повод стрелбата срещу Стоян Драгановеца през изминалата вечер министърът коментира, че според обясненията на самия Драгановец, по него е стреляно от разстояние 5-10 метра. Драгановеца е видял убиеца, но не го е разпознал.

Инцидентът е станал към 20.50 часа в събота край пернишкия язовир "Лобош", а полицията била известена чрез сигнал на телефон 112. Раненият с огнестрелно оръжие Стоян Кръстев (44 г.) е бил откаран в "Пирогов". Състоянието му е стабилизирано и няма опасност за живота му.

Драгановеца излежава ефективна присъда за притежаване на наркотици и незаконно оръжие.

В момента разследващите търсят мотива за стрелбата. Цветанов определи като загадъчни обстоятелствата около изваждането на Драгановеца от затвора, за да се долекува, тъй като реално не е изтърпявал наказанието си по начина, по който е трябвало за тежестта на обвиненията – оръжие и наркотици, а е бил на облекчен режим.

Цветанов каза, че Драгановеца е "сериозен човек в наркотрафика през страната". Това е един от мотивите, които разследващите обсъждат за стрелбата срещу него. Но те не подценяват и скандала между Драгановеца и Митьо Очите. Освен това простреляният е имал познанство и с Туци – един от задържаните в операцията "Килърите”.

Споделяне

Още от България