Съпругата на Радев с охрана от НСО заради "конкретна застрашеност"

Снимка: БГНЕС

Националната служба за охрана охранява съпругата на президента Румен Радев - Десислава Генчева заради "наличие на конкретна застрашеност" срещу нея. Това се разбира от съобщение на службата в петък след медийни публикации, че първата дама се ползва с охрана от държавните гардове.

В характерния си стил, без да посочва конкретни имена, НСО обяснява, че има право да слага охрана на семейството на президента при "наличие на конкретна застрашеност, произтичаща от заплахи за безопасността на съответното лице или рискове от извършване на посегателства срещу личността му, включително актове на тероризъм, по смисъла на НК".

НСО е на подчинение на президента и практически работи "на тъмно". След дългогодишен нормативен вакуум, миналата година бе приет Закон за НСО, който ѝ дава широки правомощия. Решенията ѝ са класифицирана информация и остават в тайна за данъкоплатците, които всяка година финансират охраната на настоящи и бивши политици с десетки милиони.

"Фактическите основания, степента на застрашеност, както и видове охрана, определени на конкретни лица, са елементи от решението на комисията по чл. 23 от ЗНСО. Решенията на комисията представляват класифицирана информация и са маркирани с гриф за сигурност на информацията", обясняват още от НСО по повод казуса с президентската съпруга Десислава Генчева.

Решенията кой да бъде охраняван се взимат от комисия, в която участват главният секретар на МВР, председателят на ДАНС и началникът на НСО. Така и не е ясно кога точно заседава тази комисия.

Грифът "строго секретно" дава възможност на НСО да не отговаря на никакви журналистически въпроси. Службата все пак е поставена под известен контрол и понякога ръководството ѝ дава обяснения пред ресорните парламентарни комисии, но те отново не стават достояние на гражданите.

В този дух НСО довършва краткото си и неясно съобщение със следното припомняне: "По силата на посочените правни норми исканата информация представлява държавна тайна. По тази причина НСО не може да коментира публикации в медиите, нито да разгласява информация за предоставена охрана: субекти на застрашеност, степен на застрашеност, вид, обхват и времетраене на охраната, изменение или прекратяване на охраната".

Съобщението очевидно е публикувано заради "публикации в някои медии" и "запитвания на журналисти".

От пресцентъра на президента пренасочват всички въпроси по темата към НСО.

За разлика от съпругата на президента Росен Плевнелиев, Десислава Генчева избра да заеме функциите на "първа дама" (които не са регламентирани никъде). Тя придружава държавния глава на официални събития, включително посещения в чужбина. Възстанови се и практиката в президентството т.нар първа дама да има свой кабинет.

Пред този кабинет също има гард на НСО, който бди за сигурността на президентската съпруга.

Тя привлече внимание още по време на предизборната кампания. Казусът с назначението ѝ във Военновъздушните сили в периода, докато техен началник бе Румен Радев, породи съмнения за конфликт на интереси. Държавният глава обаче категорично ги отхвърли.

Заради изключителната чувствителност на данъкоплатците към НСО, и по-конкретно към поведението ѝ на пътя, тя е чест обект на предизборни обещания. Лидерът на БСП Корнелия Нинова например поиска  Румен Радев да направи ревизия на службата, но засега не се знае дали държавният глава е взел насериозно препоръката.

Нинова алармира, че са поръчани още "две нови коли за Националната служба за охрана за много пари", а бюджетът на службата за следващата година е завишен – от 34 млн. на 37 млн. лева.

Миналата година службата за пръв път обяви публично и етичния си кодекс. Според него  "служителят на НСО е активен член на обществото и обществото му дължи уважение и добра материална осигуреност".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?