Съпругата на северокорейския лидер мистериозно изчезна

Ким Чен Ун и И Цол Чжу

Съпругата на севернокорейския лидер Ким Чен Ун - И Сол Чжу изчезна мистериозно и не се е показвала на публични места от 40 дни, което предизвика множество спекулации като версиите варират от убийство до бременност, съобщават световните агенции.

На 25 юли тази година държавната информационна агенция на Северна Корея съобщи първата светска новина в историята на най-затворената страна в света – че народният водач Ким Чен Ун се е оженил.

Събитието е сензационно за целия останал свят, защото личният живот и семейните отношения на комунистическата династия в Северна Корея винаги са били тема табу и строго секретна информация. Бащата и дядото на новия диктатор - Ким Чен Ир и Ким Ир Сен, никога не са показвали публично жена до себе си. Публичната легитимация на И Сол Чжу беше разтълкувана от световните медии като предзнаменование за перестройка в тотално изолираната от света комунистическа държава.

Около самоличността на И Сол Чжу също все още има неясноти и спекулации, но някои анализатори разпознаха в нейно лице популярна певица, която често е попадала в ефира на държавната корейска телевизия.

Според американски източници Сол Чжу е дъщеря на висшестоящ комунистически кадър в Северна Корея и е израснала в разкош и привилегии, каквито не се полагат на обикновените севернокорейци. Южнокорейски източници твърдят, че дамата е учила в Швейцария заедно с Ким Чен Ун.

За няколко месеца, след като беше обявена за съпруга на Ким Чен Ун, певицата извоюва нечувани права за жените в Северна Корея - да карат колело, да носят дънки и обувки на високи токове.

Всяка нейна поява предизвикваше фурор и небивал интерес в световните информационни агенции, но от 40 дни Сол Чжу рязко изчезна, което стана повод за спекулации.

Една от версиите е, че И Сол Чжу е била възприета като заплаха за режима, защото се превърнала в символ на немислими промени в страната и комунистическата върхушка я е отстранила.

Всички севернокорейци са длъжни да носят значка с лицето на Ким Ир Сен като знак за вярност към “създателя на страната”. Първата дама обаче замени традиционните комунистически значки с женски бижута. Високопоставени членове на управляващата работническа партия вече я обвиниха в “липса на отдаденост към династията Ким” и определиха дързостта ѝ за “напълно неприемливо поведение, което ще има последици”.

Според втората версия, любовта между певицата и диктатора просто е свършила. Според южнокорейските служби преди години дядото на Чен Ун - Ким Ир Сен, също е имал връзка с красива певица, но след като интимните им отношения свършват, тя изчезва завинаги.

Има и позитивна версия за съдбата на жената до диктатора. Предполага се, че тя може да е бременна.

Само нова публична проява на първата дама може да разсее опасенията, че тя може да е станала жертва на опита си да направи Северна Корея една идея по-свободна.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?