Съпругата на Соломон Паси "оттегли" кметската му номинация

Съпругата на Соломон Паси "оттегли" кметската му номинация

Вътрешната коалиционна драма в Реформаторския блок (РБ) около предложената от Меглена Кунева номинация на Соломон Паси за столичен кмет се разреши по неочакван начин, след като съпругата му Гергана Паси обяви, че той няма да се кандидатира. Позицията си по въпроса тя сподели във Фейсбук: "В нашето семейство такива решения са възможни само, ако "семейният съвет" ги подкрепи. Нещо, което едва ли ще се случи".

В събота лидерът на "Движение България на гражданите” (ДБГ) и вицепремиер от квотата на РБ Меглена Кунева съобщи, че кандидатурата на ДБГ за столичен кмет ще е Соломон Паси. "Демократи за силна България" (ДСБ) възразиха с мотива, че от партиите в РБ те са с най-голямо влияние в София и те трябва да издигнат кандидата, около който останалите да се обединят. По повод номинацията на бившия външен министър от царското правителство, ген. Атанас Атанасов от ДСБ коментира, че в случая "се търси работа на човека, а не човек за работата".

Ситуацията стана още по-трагикомична, когато лидерът на ДПС Лютви Местан обяви в понеделник, че ДПС би подкрепило Соломон Паси за кмет на София.

"Нека започна от това, че репликата Ви, г-н Атанасов, че някой "търси работа на Соломон Паси", беше онази капка, която преля чашата рано сутринта. (Една майка развива особен рефлекс към несправедливостта с раждането на всяко следващо дете), пише Гергана Паси във Фейсбук-профила си.

"Реформаторите, г-н Атанасов, са хората, за които моето семейство и мнозина от нашите приятели гласуваме години наред - с все по-угасваща надежда, че модерността и реформаторският дневен ред ще стане дневен ред на държавата, а толерантността - норма, която следваме и проповядваме", смята още съпругата на Соломон Паси.

"И затова ми стана смешно, когато Вие, г-н Атанасов (Вие не плащате заплатите в моето семейство, но пък то плаща Вашата) - допуснахте, че някой дирел работа за Соломон.... Хората, които го познават и са работили с него, знаят, че неговата заетост и продуктивност са пословични и нарицателни. Трудно мога да се сетя (разбира се, аз съм пристрастна:) за друг човек, който работи, дори когато спи, така че, моля Ви, не му търсете работа ...", продължава Гергана Паси.

По-нататък тя казва, че партиите се провалят също като нациите – защото лидерите им чуват само себе си.

"А иначе - в нашето семейство такива решения са възможни само, ако "семейният съвет" ги подкрепи. Нещо, което едва ли ще се случи... Въпреки цялото ни уважение към Меги Кунева и структурата на ДБГ, която реши да прояви въображение и "out-of-party box" мислене", завършва Гергана Паси.

Преди ден депутатът от РБ и член на ДБГ Настимир Ананиев изненадващо разясни пред БНР, че не било нужно да търсят съгласието на човека, когото номинират, дали иска да бъде издиган. "По принцип при номинациите обикновено не се търси съгласието някой да бъде номиниран. Обикновено, когато се търси подкрепата официално, например да бъде подкрепено от РБ, тогава се минава на такъв вид разговори. Така че ние сме в един много напреднал стадий", каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?