Съпругата на Tомислав Дончев заплаши всички цигани с тояга

Светлана Дончева със съпруга си, снимката е от нейния публичен профил във Фейсбук

Съпругата на вицепремиера Томислав Дончев Светлана Дончева пусна в сряда във Фейсбук откровено расистки коментар, заплашвайки всички цигани с "тояга". Тя написа: "Морковите за циганите са на свършване, време е за тоягата!"

От този коментар не стана ясно в какво се състои "моркова" за циганите, нито какво ще представлява тоягата. Малко по-късно публикацията бе свалена, след като събра множество коментари, включително много обвинения в расизъм към Дончев.

След това Светлана Дончева излезе с нов коментар, в който обвинява някого в блокиране на публикацията ѝ.

"Да блокирате публикацията ми бе лесен ход, действие на слаби и страхливи хора. Не ме е страх от вас. Няма да ме накарате да мисля различно, да се изразявам свободно и да споделям, това, което мисля. Нахъсвайте се помежду си колкото искате. Изпращайте ми анонимните си гнусни извратени пожелания. Не ме трогвате. Само ме карате да си мисля, че вярата в интеграцията е илюзия, с която съм живяла дълги години."

Светлана Дончева е експерт по еврофондовете в Българската стопанска камара и няма реална власт да използва "тояга" срещу някого, но пък съпругът ѝ е вицепремиер.

Накрая Дончева обясни с трети постинг във Фейсбук, че "морковът и тоягата" е метафора, която се използва в политиката, икономиката и бизнеса и изразява процес на стимулиране и наказание в зависимост дали се спазват дадени правила или не.

"Не съм забелязала някоя държава, служител или предприятие да са се засегнали от подобно сравнение. Къде видяхте омраза, расизъм и ксеонофобия не знам. Да, вярно е, че публикацията ми засяга определена етническа група, за което се извинявам. Грешка беше, че ви сложих под общ знаменател. Не всички цигани са престъпници, както и не всички българи са честни и почтени граждани. "Тоягата", за която толкова много се вълнувате в моята публикация е израз на моето дълбоко убеждение, че към ромската общност трябва да се прилагат не само стимули, но и наказания, така както същото се прилага и за българите, когато нарушават правилата", обяснява Дончева.

Тя недоумява къде точно има расизъм в нейното изказване, в което всички цигани са сложени под един знаменател и заплашени с тояга по неясен повод.

"Аз искам равноправие, но не само в правата, но и в задълженията. Вие, ромите, сте тези, които държите да се отличавате и към вас да се отнасяме специално, внимателно и деликатно. Ако считате, че сте равни, а аз вярвам, че сте такива, защо за вас има специални програми за интеграция? Ако всичко с вас е ОК, защо дъжавата, ЕС и много американски фондации наливат милиони долари и евро за да се интегрирате и вие все не сте интегрирани или поне много малка част от вас? Защо няма такива програми за евреи, арменци или руснаци? Този диалог може да продължи безкрайно, но аз не желая да го водя, защото очевидно няма смисъл. Има смисъл в спазването на законите и на обществените правила. А тези, които са се почувствали засегнати, моля за извинение! И още нещо. Това, че съм обвързана семейно с един от вицепремиерите на България не означава, че трябва да си запуша устата и да нямам право на свободно изразяване на това, което мисля. Аз съм независима личност и нямам никакво намерение да спазвам някакъв измислен остарял и ненужен етикет", коментира Дончева в третия си коментар във Фейсбук.

Споделяне

Още по темата

Още от България