Съпругата на Цветан Василев разяснява на Цацаров случая "Магнитски"

Антоанета Василева

Българските прокурори да се запознаят със случая и закона "Магнитски", препоръча съпругата на бившия собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев, който се укрива от българското правосъдие в Белград и поиска закрилата на САЩ по силата на закона "Магнитски", защитаващ репресирани заради разкрита от тях корупция. Изявлението на Антоанета Василева, която е обвинена в пране на пари и също е в Сърбия със заповед за орест от българската прокуратура", бе публикувано в събота на официалния сайт на съпруга ѝ. Това стана ден, след като в петък, по време на отпуска си, главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че Цветан Василев не е и никога няма да бъде Сергей Магнитски".

Василева се съгласява в Цацаров, че Василев наистина не е Магнитски, тъй като Магнитски и бил адвокат на Бил Браудър, който е загинал мъчително в резултат на изтезанията в ареста. Затова по-скоро според нея сравняването на съпруга ѝ трябва да е с Браудър, чийто инвестиционен фонд е изкуствено фалиран в Русия и той изгубва активите си заради корупционните практики там. "С помощта на държавната машина са изфабрикувани фалшиви обвинения с цел да го унищожат. Магнитски е жертвата, която не е предала Браудър въпреки униженията и физическите мъчения, на които е подложен. Съдбата му е вдъхновила защитниците на човешките права по цял свят", разяснява Антоанета Василева на магистратите у нас.

"КТБ беше унищожена от българските държавни институции, и най-вече с помощта на прокуратурата, а нейните активи се разграбват от българската мафия. Всички си спомняме лятото на 2014 година, когато Главният прокурор каза, че в случая на КТБ, трябва да се отиде "отвъд закона“. Не само, че България отиде отвъд закона, но непрекъснато приема нови закони ад хок и ги прилага ретроактивно. Фабрикуват се обвинения на база на лъжливи свидетелски показания и фалшиви документи. Трудно можем да говорим за правова държава", пише в изявлението ѝ.

"Законът "Магнитски“ не е изграден на база на правилата на Василев. Базиран е на международни правни норми като защитата на човешките права. С други думи, Главният прокурор не е "нарушителят според правилата на Василев“, а според установени международни норми. Така поне смятат американски юристи и експерти по човешките права", посочва тя.

"Прокуратурата коментира какъв адрес Василев да сложи в договора с адвокатите си? Странно е, че прокуратурата казва на частни страни какво да пишат в договора си. Дали прокуратурата е чувала за принципа на свобода при договарянето?", пита бившата университетска преподавателка

По думите ѝ, Василев не разчита на закона "Магнитски“, за да избяга от правосъдие, както твърди прокуратурата, а "просто отказва да бъде съден от българската мафия". Според нея българската прокуратура проявявала неуважение към сръбските закона в твърденията си, че тамошните съдилища нарочно бавят екстрадицията на Цветан Василев. "Нали разбирате, че няма как българската мафия да контролира всичко", посочва по този повод жената на бившия банкер.

"Според българската прокуратура, Василев използва закона "Магнитски“ "единствено и само за вдигане на шум“. Целта на закона "Магнитски“ е да санкционира корумпирани държавни чиновници, които не зачитат човешките права. Това не е средство за пропаганда!", допълва в изявлението си Антоанета Василева.

В заключение тя припомня думите на президента на Венецианската комисия, която консултира Съвета на Европа по въпроси на конституционното право,изречени относно модела на българската прокуратура през 2016 година: "Съветският модел на българската прокуратура трябва категорично да се разруши. Той е източник на корупция и изнудване и създава възможности да се използва за политически цели“.

Споделяне

Още по темата

Още от България