Съпругата на Яне Янев пак стана съдебен помощник, но във ВАС

Съпругата на Яне Янев пак стана съдебен помощник, но във ВАС

Малко повече от година, след като ѝ се наложи да напусне Софийския градски съд (СГС) заради катастрофалните си резултати на теста за съдебни помощници, въведен от новоизбрания тогава председател на съда Калоян Топалов, съпругата на бившия премиерски съветник Яне Янев – Галя, отново намери пристан в съдебната система.

Този път тя е назначена след конкурс за съдебни помощници във Върховния административен съд (ВАС), става ясно от крайното класиране, публикувано на сайта на съда в петък.

Трудовите проблеми на Галя Янева станаха публично достояние в началото на м.г., когато тя постигна едва 3 от минимално необходимите ѝ 17 точки, за да запази поста си в СГС, на който бе трудоустроена по време на мандата на бившия ръководител на съда Владимира Янева.

Ръководството на СГС обаче не успя да я уволни заради забрана от Главната инспекция по труда (ГИТ), защитаваща майките с деца под тригодишна възраст. Така или иначе Янева бе под защитата на Кодекса на труда, тъй като бе в дълъг болничен.

Междувременно съпругът ѝ Яне Янев се впусна в серия лични атаки срещу съдия Калоян Топалов, както и срещу председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. В няколко свои изявления, цитирани с охота от издания, свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски, тогавашният премиерски съветник разви конспиративната теория, че двамата висши съдии били част от сценарий за овладяване на съдебната власт отвътре.

Освен това Янев зае централна роля и в скандала с доносническия есемес, препратен от премиера Бойко Борисов на Лозан Панов: "Лозан Панов отново предложи да ви викаме във ВСС по записите за двете каки. Не го приехме". В този скандал се оказа въвлечен и представляващия съдебния съвет Димитър Узунов, който дори показа справка, че не е изпращал есемес на Борисов.

Лидерът на РЗС първо обяви, че е човекът, изпратил първоначалното съобщение, което обаче никак не изглеждаше правдоподобно заради факта, че есемесът бе написан в първо лице, което предполага, че е пратен от член на ВСС.

После Янев нападна и новото ръководство на Софийския градски съд, че провеждало чистка, тъй като искало да уволни съпругата му поради некадърност. В отговор ръководителят на най-големия окръжен съд коментира пред БНР: "Това може да се обобщи с една перифраза – търсете съпругата".

Случаят претърпя ново развитие в края на м.г., след като "Дневник" публикува факсимиле от бележка с името на Галя Янева и още една бивша съдебна помощничка в СГС – Величка Костадинова, твърдейки, че е писана лично от Узунов с цел – двете да бъдат оставени на работа. Изданието цитира свой анонимен източник от съда, според когото въпросната бележка е била адресирана до служителя, ангажиран с класирането на съдебните помощници след тестовете, резпоредени от тогава новоизбрания председател Калоян Топалов.

Последва опровержение от Узунов, който въпреки че разпозна почерка от въпросната бележка като свой, отрече да е ходатайствал на Галя Янева.

Споделяне

Още от България