След като не издържа тест за компетентност

Съпругата на Яне Янев сама напусна градския съд

Галя и Яне Яневи

Съпругата на премиерския съветник Яне Янев – Галя, е подала в сряда молба за едностранно прекратяване на трудовия ѝ договор като съдебен помощни в Софийския градски съд (СГС), съобщиха от съда.

Както е известно, тя постигна трагичен резултат на теста за компетентност длъжността ѝ, проведен след встъпването в длъжност на новия председател на СГС Калоян Топалов.

Галя Янева бе получила едва 3 от минимално необходими 17 точки. Сред скъсаните 14 от всички 25 съдебни помощници бе и Доника Лазарова, съпруга на бившия главен секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Ръководството на СГС обаче не успя да уволни Галя Янева заради забрана от Главната инспекция по труда (ГИТ), защитаваща още Доника Лазарова и Радка Дончева. Мотивите на трудовата инспекция бяха, че и трите имат деца под тригодишна възраст. От градския съд твърдяха обаче, че малко дете има само съпругата на бившия главсек на МВР. Така или иначе Янева бе под защитата на Кодекса на труда, тъй като бе в дълъг болничен.

Междувременно Яне Янев се впусна в серия атаки лично срещу съдия Калоян Топалов, както и срещу председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. В няколко свои изявления, цитирани с охота от издания, свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски, премиерският съветник разви конспиративната теория, че двамата висши съдии били част от сценарий за овладяване на съдебната власт отвътре.

Освен това Янев зае централна роля и в скандала с доносническия есемес, препратен от премиера Бойко Борисов на Лозан Панов: "Лозан Панов отново предложи да ви викаме във ВСС по записите за двете каки. Не го приехме".

Лидерът на РЗС първо обяви, че е човекът, изпратил първоначалното съобщение, което обаче никак не изглеждаше правдоподобно заради факта, че есемесът бе написан в първо лице, което предполага, че е пратен от член на ВСС. После Янев нападна и новото ръководство на Софийския градски съд, че провеждало чистка, тъй като искало да уволни съпругата му поради некадърност.

В отговор ръководителят на най-големия окръжен съд коментира пред БНР: "Това може да се обобщи с една перифраза: "Търсете съпругата". Всичко това би било много смешно и забавно, ако не се случваше от висотата на главния герой в тази пиеса. Не лицето Яне Янев от Сандански в лично качество, а лицето Яне Янев, който е съветник. За мен в случая става въпрос за едно умишлено и целенасочено създаване на напрежение и конфликт между съдебната и изпълнителната власт по въпроси, при които такова противоречие липсва".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?