Съпругата на зам.-шефа на руската ВТБ получила българско гражданство, без да има право

Съпругата на зам.-шефа на руската ВТБ получила българско гражданство, без да има право

Съпругата на вицепрезидента на руската ВТБ (Внешторгбанк) Юрий Соловьов – Галина Улютина, е получила българско гражданство без да има право на това, съобщава Свободна Европа.

Според публикацията Улютина е един от осемте чужденци, за които стана ясно, че са получили български паспорти с обещание за инвестиции, които така и не са направили.

Нарушения бяха открити и в други случаи – гражданство има и казахстанец, издирван за пране на пари, както и осъджаният руски милиардер Сергей Адониев.

Проверка на МВР и ДАНС разкри, че инвестиции не са правени. ДАНС твърдеше и че няма как да провери дали някой е бил осъждан.

Проверката бе разпоредена от премиера Бойко Борисов на 19 ноември 2018 г. Повод за нея стана скандалът с "продаване" на гражданство от Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) и разследването срещу бившия ѝ директор Петър Харалампиев. Прокуратурата твърди за него, че е изградил огромна корупционна мрежа за продажба на български паспорти.

Проверката обхвана 40 000 души. Председателят на ДАНС Димитър Георгиев обяви резултатите преди почти четири месеца пред две парламентарни комисии – вътрешната и специално създадената за проучване на случаите за раздаване на гражданство.

"Ще бъдат предприети съответните законови действия, за да бъде коригирано това, което е направено - ще бъде отнето българското гражданство“, заяви тогава Георгиев пред журналисти.

Към 14 май процедурата за отнемане на натурализациите на осмината лъжеинвеститори все още не бе започнала заради липсващо становище (задължително по закон) от ДАНС. Ден по-късно оттам депозираха необходимата документация, а от Министерството на правосъдието поеха ангажимент, че на 23 май, след като всички документи вече са налични, въпросът ще бъде придвижен към вицепрезидента Илияна Йотова, която може да издаде указ за отмяна на натурализация.

В деня, когато е трябвало това да се случи, ДАНС решава отново да провери собствените си изводи, направени няколко дни по-рано. Така четири месеца след като сами предложиха да бъде отнето гражданството на мнимите инвеститори, ДАНС на практика саботират този процес.

Цялото разследване на Свободна Европа.

Споделяне

Още от България