"Сапунен" обрат: Борисов дава всички билбордове за председателството на полицаите, те не ги искат

"Който, каквото лошо има да каже, там може да го сложи и да си каже"

Казусът със сваления протестен билборд на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР), който трябваше да осведомява пристигащите за европредседателството чужди делегации и журналисти колко са малки заплатите на униформените у нас, доби характеристиките на сапунена опера. След като в сряда сутринта се оказа, че винилът изненадващо е премахнат от фирмата, стопанисваща рекламното съоръжение, въпреки че предплатеният срок не е изтекъл, лично премиерът Бойко Борисов се зае с възстановяване на справедливостта.

"Истински възмутен съм от това, което е направила една частна фирма и са свалили билборда за протеста на полицаите", обяви той по време на редовното заседание на кабинета, което тренировъчно бе проведено в обновената специално за председателството зала 3 на НДК.

От думите на министър-председателя стана ясно, че е разпоредил на ресорния министър Лиляна Павлова да осигури на протестиращите полицаи "колкото искат билбордове от рекламата, която имаме за председателството", "защото не ни пречат".

"Председателството е на България, нито е мое, нито е на правителството. Всички билбордове да се дадат, който каквото лошо има да каже, там може да го сложи и да си каже. Няма да рекламираме България, а всеки, каквото иска да сложи. Предоставете им ги, за да знаем, че максимум добре ще се покажем. В края на краищата ще покажем това, което сме", демонстрира благоволението си на справедлив държавник Борисов в опит да внуши, че няма никакви притеснения от критики пред европейските дипломати.

От думите му стана ясно още, че точно в четвъртък, когато България официално ще приеме председателството на Съвета на ЕС, премиерът най-накрая ще се срещна с представители на протестиращите полицаи, за да обсъдят исканията им.

Въпросното пано бе поставено на ъгъла на кръстовището пред Националния стадион "Васил Левски" преди няколко дни и информираше, че "служителите в МВР са по-ниско платени в сравнение с техните колеги в ЕС. Тяхната основна заплата е само 340 евро". Той бе част от стратегията на СФСМВР за натиск над правителството, докато не склони да увеличи всички възнаграждения в силовото ведомство с поне 15% и не приеме нов Закон за МВР.

"Ние в момента ще започнем да разглеждаме бюджета на ЕС за следващия период и когато защитаваме, особено кохезионната политика, искам да знаят колко са заплатите и пенсиите в България. Така че не само, че не сме в колизия с техния протест, 55 млн. изплатихме повече на МВР, 100 млн. повече за армията, двойно увеличение на учителските заплати, 15 млн. допълнително за БАН, 10 млн. и сграда за СУ. Това са обществени пари и мисля, че с колегите се опитваме да ги слагаме на най-правилните места. Безспорно искаме да увеличим на всички доходите, но увеличихме и пенсиите", заяви по този повод премиерът.

Той припомни и че заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност, свикано преди ден от президента Румен Радев, е било посветено на исканията на военните – "от 3 млрд. лв. нагоре, най-вероятно ще излязат 4-5 млрд. накрая".

Полицаите оцениха "изключително високо" жеста на премиера

Последва светкавична реакция от най-големия полицейски синдикат, който благодари за предложението на Борисов, но любезно го отклони в името на това диалогът за социалния статус на униформените да продължи конструктивно.

"От Федерацията оценяват изключително високо този жест на правителството за възстановяване на една несправедливост, но заявяват че няма да се възползват от това

предложение. Те смятат, че в момента е много по-важно да бъде решен проблемът с ниските възнаграждения на служителите в МВР, които водят до сериозна демотивация на работещите в системата, правят професиите "полицай", "пожарникар" и "спасител" неатрактивни и занижават качеството на услугата "сигурност", която доставя МВР", гласи позицията на синдикалистите под пагон.

Те добавят, че вместо да усвояват нови билбордове, предпочитат на предстоящата среща с премиера "да бъдат решени устойчиво проблемите с ниското заплащане на работещите и да се обсъдят възможностите за изготвяне на стратегия за обществен ред и сигурност и реформиране на МВР с хоризонт 2030".

"От Федерацията отдават много по-голямо значение на това, отколкото на един билборд", завършва съобщението, с което протестиращите явно се стремят да бъдат в синхрон с тона на Борисов.

Междувременно от фирмата за външна реклама "Метрополис", стопанисваща билбордът, който предизвика цялата драма, уточниха, че са свалили винила на СФСМВР не от желание да го цензурират, а защото са били подведени за неговото съдържание.

По думите на изпълнителния директор на компанията Тихомир Младенов паното е било платено от агенция "Аргент", която обаче заблудила "Метрополис", че с него ще бъде промотирано събитие, а не синдикални искания.

"Метрополис груп" АД е търговско дружество с комерсиални цели и никога не сме предоставяли медийния канал, с който оперираме, като трибуна за подобен тип изяви", се казваше още в съобщение на фирмата по казуса.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?