Сапьори влязоха в горелия склад за боеприпаси в Иганово

Според експерти не е възможно снарядите да избухнат сами, заради осколки е забранен достъпът до терена

Снимка: БГНЕС

Експерти на ДАНС, сапьори и полиция влязоха в понеделник по обяд за оглед в склада за боеприпаси на ВМЗ-Сопот край село Иганово, където в събота вечерта избухна пожар и над час взривове разтърсваха региона. Там е имало взривни вещества с предполагаемо количество на тротиловия еквивалент над 1000 килограма.

От огледа се очаква да даде информация за възможните причини за инцидента, изплашил силно Иганово и и съседните села, дори Карлово и Сопот.

По думите на министъра на икономиката Божидар Лукарски в склада е съхранявана само нова продукция – неуправляеми ракетни снаряди. Според експерти при това положение няма как те сами да избухнат.

"По твърдение на директора на завода и министъра на икономиката това е нова продукция. Няма как самостоятелно да стане взрив", коментира пред Нова телевизия Станчо Петков, работил 20 години във ВМЗ-Сопот.

Цеховете на ВМЗ - Сопот ще останат затворени докато експертите не отхвърлят всички рискове за здравето на служителите.

Очаква се тази седмица да бъдат разпитани над 800 човека. Преди ден главният секретар на МВР Георги Костов каза, че ще се работи по всички възможни версии като причина за аварията, но отказа да коментира която и да е от тях. Всичко е възможно, всичко ще бъде проверено, включително и за саботаж, посочи той.

Целият район в рамките на площадката, на която се намират и складовете за готова продукция, е обезопасен и отцепен, тъй като има остатъчни взривни вещества. Заради разпръснатите осколки на селяните е забранено да извеждат животните на паша. Няколко дни животните трябва да си стоят в стопанските дворове, да се хранят на място, каза кметът на Иганово Стефан Данчев. Това ще трае, докато не се обезопаси периметърът от 3 км около зоната на взрива.

Споделяне

Още от България