Сапьорите и прокуратурата обявиха, че взривилият се цех в Иганово може да заработи

Сапьорите и прокуратурата обявиха, че взривилият се цех в Иганово може да заработи

Ако ръководството на ВМЗ-Сопот реши, може да бъде възобновена работата в цеха за боеприпаси на военния завод в село Иганово, където в края на март и началото на април имаше поредица от взривове с неясен произход, които се разследват от прокуратурата. това става ясно от съобщение на прокуратурата, публикувано в сряда.

В него се посочва, че Окръжната прокуратура в Пловдив е била информирана от военната специализирана техническа група, извършваща прочистването на поразения ат взривовете терен, че "на 19 май.2015 г. е било  извършено цялостно обезопасяване на площадка Иганово от ВМЗ АД, гр. Сопот, включително пътища, площадки, покриви на сгради и площи от невзривени боеприпаси".

"Непроверени места са епицентъра на взрива в цех №835, поради липса на техника за преместване на отломки и части от конструкцията на сградата, както и епицентъра на склад №6Х, за който е необходима хидравлична ножица за рязане на ламарина /покривната конструкция на склада/", допълват сапьорите. Според тях вече работата на площадка Иганово може да бъде възстановена от служителите на ВМЗ, без да се влияе от последващите действия на специализираната тактическа група. "Същата ще продължи прочистването в двата епицентъра до пълното им обезопасяване“, допълва се в цитираното от прокуратурата писмо.

Нейното становище е ,че при това положение решението за възстановяването на работния процес на площадка Иганово е изцяло в компетентността на ръководството на ВМЗ. Прокуратурата обаче припомня, че при разпита му като свидетел в досъдебното производство изпълнителният директор на оръжейното предприятие Иван Стоенчев е заявил изрично, че докато има необезопасени райони, работата е невъзможна.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес