Съратници на Берлускони искат да му издействат помилване от президента

Съратници на Берлускони искат да му издействат помилване от президента

Най-близките съратници на Силвио Берлускони маневрират, за да му издействат помилване от страна на президента, така че бившият премиер да избегне затвора и забраната да заема политически пост, предаде Асошиейтед прес.

Поддръжниците на бившия премиер и медиен магнат освен това призоваха 10-те милиона италианци, гласували за него в изборите тази година, да изпълнят улиците на Рим в неделя.

Лидерът на партията на Берлускони "Народ на свободата" Ренато Брунета заяви, че той и още един помощник са помолили за среща с президента Джорджо Наполитано, който може да помилва осъдени.

Наполитано засега не е коментирал възможността да издаде указ за помилване. Но според италианската конституция" само Берлускони, негов адвокат или член на семейството му могат да помолят президента да го помилва. Помилването може да анулира или да намали наказанието, но не и самото обвинение.

Верният съратник на Берлускони Сандро Бонди заяви от своя страна, че Италия рискува да бъде въвлечена в "гражданска война", ако 76-годишният медиен магнат не избегне наказанието.

Касационният съд на Италия в четвъртък потвърди четиригодишната присъда на Берлускони за данъчни измами в медийната му групировка "Медиясет". Така за първи път магнатът бе окончателно обвинен и осъден в проточилите се две десетилетия дела и разследвания срещу него.

Присъдата му все пак бе намалена на една година по силата на закон, целящ облекчаване на ситуацията в претъпканите италиански затвори. Понеже е на възраст над 70-години, вместо престой в затвора той може да избира между домашен арест или общественополезен труд.  Берлускони разполага с време до средата на октомври, за да реши кое от двете да предпочете.

А процедурата в Сената за отнемане на сенаторското му място може да отнеме месеци, отбелязва АП.

Крехката коалиция на премиера Енрико Лета рискува да се разпадне, ако партията на Берлускони оттегли подкрепата си за нея. Демонстрирайки нервността в коалицията, заместник-министърът на икономиката Стефано Фасина заклейми молбата за помилване като "неприемлива провокация", а думите на Бонди за гражданска война като "граничещи с подривна дейност".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят