Сърбин застреля 13 души в село край Младеновац

Мотивите за кървавата драма все още не са ясни

Сърбин застреля 13 души в село край Младеновац

60-годишен сърбин застреля във вторник сутринта 13 души - шестима мъже, шест жени и двегодишно дете в село Велика Иванча край Младеновац.

Любиша Богданович е застрелял 13 свои съседи, след което прострелял жена си и опитал да се самоубие.

В момента лекарите се борят за живота на стрелеца и още две жени.

"Става въпрос за общо пет къщи, включително роднини и съседи. На този етап не знаем нищо нито за мотивите, нито за причините за трагедията. В момента даже няма с кого да разговаряме, защото на практика пет къщи са затворени", каза директорът на местната полиция Милорад Вельович.

Масовият убиец е използвал огнестрелно оръжие, за което е имал разрешително. Все още не са ясни мотивите за стрелбата.

Богданович влязъл призори в пет къщи и убил жертвите по идентичен начин - с изстрел в лицето или в друга част на главата, най-често, докато са спели.

Сред убитите са майката и синът на убиеца.

Жители на селото описват Любиша Богданович като приятен, тих човек.

"Той чукаше по вратите и когато хората отваряха, стреляше," разказва местен жител, цитиран от АП. "Беше добър съсед и всеки би отворил вратите си за него. Не знам какво стана", добавя свидетелят.

В едната от къщите е било убито цяло петчленно семейство, разказват съседи.

"Ако не го бяха спрели, щеше да ни избие всичките," казва друг съсед и добавя: "Той се застреля, когато полицията го спря".

Състоянието на убиеца е критично, но жена му е успяла да осъществи контакт с болничния персонал.

Заподозреният е загубил работата си миналия месец. Говорителката на болницата Нада Мацура посочи, че не е известно Богданович да е страдал от психически заболявания. Според клиничния психолог Влайко Панович от Военномедицинската академия обаче е възможно кървавата баня във Велика Иванча да е следствие от посттравматичен стрес или т.нар. "виетнамски синдром".

"Психическата травма, получена в хода на бойните действия, може да спи в подсъзнанието на човек в продължение на много години, а после внезапно да изникне на повърхността и да го подтикне към страховита постъпка като тази", казва Панович.

Социалният работник в Младеновац Зорица Павлович посочи, че семейство Богданович не се води на отчет в психиатрията, но членове на по-широкия му роднински кръг се водят. Според нея загубата на работата и участието на Богданович във войната са възможни причини за активиране на болест, като при подобни случаи това най-вероятно е нелекувана тежка депресия и психоза.

Съсед разказва, че бащата на мъжа се е обесил, когато той е бил малък, а чичо му е регистриран като душевно болен.

Сръбското правителство свика извънредно заседание и се очаква да обяви ден на национален траур.

Премиерът Ивица Дачич заяви, че масовото убийство трябва да послужи като предупреждение към правителството да обърне по-голямо внимание на законите за контрола над оръжията и на други социални проблеми в страната.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани