Сърбите избират парламент и кметове

Сърбите избират парламент и кметове

В неделя в Сърбия се провеждат парламентарни и местни избори в условия коронавирус и бойкот на половината от опозицията, което предвещава успех за управляващата Сръбска прогресивна партия.

Към 9 часа местно време избирателната активност е била 5.2%.

За 250-те места в Скупщината се борят общо 21 политически партии и обединения. За да успея, те трябва да преминат 3-процентовата бариера. 6.5 млн. са регистрираните сръбски избиратели.

Те ще гласуват и за кметове и общински съвети, а в автономната област Войводина гласуват и за местен парламент. Секциите отварят в 7 сутринта и затварят в 8 вечерта, въведени са строги изисквания за маски и защитни средства срещу разпространението на коронавируса.

Прогнозите сочат, че управляващата Сръбска прогресивна партия на президента Александър Вучич ще получи 50% от гласовете, на второ място се нарежда Социалистическата партия и коалиционен партньор с 10%. Основните опозиционни партии призоваха за бойкот на вота, който според тях няма как да бъде честен при президентския мандат на Вучич.

Опозиционното обединение "Съюз за Сърбия", оглавявано от бившия клет на Белград и олигарх Драган Джилас, бившия министър на външните работи Вук Еремич и дяснорадикалния политик Бошко Обрадович, призова поддръжниците си, вместо да гласуват, да излязат на улиците в знак на протест, но точно преди вота се разпадна.

20 малки опозиционни формации все пак участват в изборите. След тях е и партията на актьора Сергей Трифунович "Движение на свободните граждани".

Очакванията са за ниска избирателна активност.

Според прогнозите 34% от избирателите няма да отидат да гласуват или заради призива за бойкот, или заради коронавируса. Това са първите избори в Европа след началото на пандемията, която затвори граници и съсипа икономики.

Споделяне

Още от Свят