Сърбите скептични към новия план на ООН за мир в Косово

ООН представи подробен план за умиротворяване на Косово, в който са посочени стъпките, които местните власти трябва да приложат, преди да бъде дискутиран бъдещия статут на областта, предаде Би Би Си.

Министър - председателят на Косово, етнически албанец, приветства плана, но сръбският представител го отхвърли и нарече представянето на плана "театър".

Документът става факт две седмици след сблъсъците между етнически албанци и сърби в областта, при които 19 души загинаха. В сряда ООН опроверга обявената преди бройка на жертвите - 28 души.

Ранени бяха десетки хора, а над 3000 сърби, които са малцинство в Косово, бяха принудени да напуснат опожарените си домове. Албанските екстремисти подпалиха и над 15 православни църкви и манастири.

"Насилието показва още по- категорично необходимостта от ясна политика", каза Хари Холкери, който ръководи мисията на ООН в Косово.

"Планът посочва ясно каква е политиката, кой е отговорен за провеждането ѝ и кога трябва да се случи", заяви той на пресконференция в Прищина.

Документът, изготвен от мисията на ООН и правителството в Косово, предвижда създаването на функциониращи демократични институции и продължаване на диалога между Прищина и Белград, който започна миналата година във Виена.

В плана, наречен "Стандарти за Косово", е включена нова точка , отнасяща се за децентрализацията на областта.

Вместо досегашните 8 точки, колкото съдържа този документ на Европейската комисия, в допълнението е предвидена и девета точка, отбелязва сръбският в. Политика.

Косовският премиер Байрам Реджепи не се противи на новата точка на документа, но изразява опасения, че децентрализацията на Косово по-късно би довела до подялба на областта по етнически принцип, посочва Политика, позовавайки се на албанските медии.

Представяйки документа от 120 страници, Хари Холкери каза, че Косово, както е описано в стандартите, представлява място, в което всеки би пожелал да живее. Той посочи, че в този план Косово е описано като мирно място, в което се зачита правото и в което всеки се чувства сигурен, пише в. Данас.

Изданието цитира председателя на Координационния център за Косово Небойша Чович, според когото стандартите не могат да бъдат изпълнени, докато не бъде извършена демилитаризация на провинцията и не бъде разпуснат Корпусът за защита на Косово.

Това, което днес направиха Холкери и премиерът на Косово Байрам Реджепи, е театър и от него нищо не може да се очаква, заяви Чович, цитиран от в. Данас. Той посочи, че това е път към независимостта на Косово. Не трябва да ставаме съучастници в това, каза Чович.

Чович припомни, че около 230 00 сърби и други неалбанци са напуснали провинцията след 10 юни 1999 г.

Вестник Глас Явности цитира изказването на европейския комисар за външните отношения Крис Патън, че исканията за независимост, както и исканията за кантонизация няма да повлияят на решението за окончателния статут на Косово.

Тези искания обаче може да доведат до нова вълна на насилие, а етническите сърби в Косово като малцинство са изложени на най-голям риск, заявил Патън.

Сътрудничеството с Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия е от основно значение. Без пълно сътрудничество с Хага, Сърбия и Черна гора не може да тръгнат напред към нова фаза в отношенията с ЕС, заявил още европейскияткомисар, цитиран от в. Глас явности.

Още от Балкани

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?