Сърбия бави с години информация за минни проекти край границата с България

Асен Личев, сн. БГНЕС

Вече пет години Сърбия не предоставя на България обещана информация за инвестиционните намерения на компанията "Босилметал" да строи флотационна фабрика за извличане на мед, олово и цинк край с. Караманица, разположено в близост до границата с България и река Драгощица, която често идва у нас замърсена. Българското екоминистерство изобщо не знае официално за коментираните в публичното пространство намерения на разработка на още три мини в региона – край селата Подвирови, Поповица и Грот. Посолството ни в Белград е отправило вербална нота с искане за предоставяне на информация за тези потенциално опасни за трансгранично замърсяване проекти. Държавата ни се е оплакала от Сърбия и в Брюксел, откъдето е започнала проверка.

Това стана ясно от изявление на служебния екоминистър Асен Личев, разпространено във вторник, и от отговори на депутатски питания от него и външния министър Светлан Стоев, заради притеснения на живеещите в региона, които неведнъж са се оплаквали, че река Драгощица причинява замърсявания.

Личев информира, че още в началото на мандата си е поканил сръбския си колега на среща, на която да се обсъдят чувствителни екологични въпроси и да се подпише споразумение за оценка на въздействието на различните проекти върху околната среда. След като не получил отговор, заедно със Светлан Стоев инициирали на 26 юли 2021 г. среща в Делегацията на ЕС в Белград с представители на тамошното екоминистерство. Те заявили, че документите за развитие на нова мина в Караманица за извличане на цветни метали на сръбската компания "Босилметал" са подготвени за изпращане на България съгласно Конвенцията за оценка на въздействието върху околната среда в трансграничен контекст (Еспоо конвенцията). Такива обаче все още не са получени в българското ведомство. Затова Личев подновил поканата си за среща по темата на 19 август, но още няма отговор.

Така Министерството на околната среда и водите е уведомило Комитета по прилагане на Конвенцията за ОВОС, който вече проверява Сърбия за нарушение по прилагане на конвенцията, заявява Личев.

Също така страната ни е информирала европейските комисари по околна среда Виргиниюс Синкявичюс и по съседство и разширяване Оливер Вархеи за притесненията си, че Сърбия е транспонирала частично директивите в областта на околната среда и в частност водите.

Европейските комисари са отвърнали, че ЕК внимателно следи и оценява ежегодния напредък на Сърбия в сближаването с правото на ЕС в областта на околната среда.

Темата със замърсяването на река Драгощица на сръбска територия и щетите, които нанася в бългрските погранични райони, неведнъж е била повдигана.

Още през 2019 г. тогавашният екоминистър Нено Димов предложи на сръбския си колега съвместен контрол върху пограничните реки и поиска информация за инвестиционните намерения за развитие на мината край Караманци, за която за пръв българската страна е била уведомена през 2016 г.

Споделяне

Още от Бизнес